Ptačí chřipka udeřila na Česko nebývalou silou. Je velmi agresivní, varují veterináři

Chovatel měl 29 kusů drůbeže, většinou se jednalo o slepice. Když je přišel zkontrolovat, žilo už jenom pět z nich. Veterináři měli podezření na ptačí chřipku a laboratoř jejich domněnky vzápětí jen potvrdila.

Jde o kmen H5N1, toto onemocnění je velmi agresivní, rychle se šíří a jak potvrzují veterináři, v chovu pokaždé uhyne drtivá většina nakažených zvířat. A i v tomhle případě zbylých pět kusů odborníci utratili.

[chooze:article;value:541807]

Ptačí chřipka letos udeřila na Česko nebývalou silou. Za první dva měsíce zasáhla už 20 malochovů, kde uhynulo 257 kusů drůbeže a dalších 158 jich veterináři museli uspat. Bohužel, nákaza byla potvrzená také v pěti komerčních chovech, takže škody se počítají v desítkách milionů korun, které nakonec hradí stát.

Jen v Pardubickém kraji šlo o dvě místa. V Kosoříně veterináři nechali utratit 73 tisíc kusů slepic a kohoutů. O tři dny později hasičská technika jela do Skleného na Svitavsku. V zemědělském areálu bylo dalších 20 tisíc kusů drůbeže.

I když obě provozovny patřily stejnému majiteli a byly 45 kilometrů od sebe, podle ministra zemědělství spolu oba případy vůbec nesouvisely. Tedy že by se nákaza dostala dovnitř třeba přes společné kontaminované krmivo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.