Nejbrutálnější vedra za 74 let. Blíží se změna, které se meteorologové děsí

Blížící se přechod z meteorologického jevu El Niño na La Niñu znepokojuje meteorology. Nejnovější předpověď totiž ukazuje, že by La Niña mohla přinést extrémně teplé léto. Podle posledních předpovědí by mohlo být dokonce nejteplejší za několik desítek let.

Statisticky je totiž velmi pravděpodobné, že by La Niña mohla zapříčinit nejbrutálnější vedra za posledních 74 let. Meteorologové navíc upozorňují, že podobné chování těchto dvou jevů zaznamenali v historii měření pouze šestkrát.

"El Niño je stav, kdy se velká část rovníkového Pacifiku otepluje víc, než je obvyklé. Právě to jsme viděli tuto zimu. Nyní se předpovídá, že se teplé vody ochladí na neutrální podmínky a nakonec je někdy letos v létě ovlivní La Niña," vysvětlil meteorolog Mark Torregrossa pro deník M Live.

[chooze:article;value:542521]

Vzhledem k tomu, že se El Niño i La Niña formují nad Pacifikem, pociťujeme v Evropě jejich dopady jen minimálně. "Je to úkaz, který se odehrává na opačné straně zeměkoule. Pokud se nějak projevuje, což částečně ano, tak zhruba z pěti procent," vysvětlil meteorolog Petr Dvořák.

Jev La Niña tak obvykle přináší sucho na jih USA, uvedl server Fox Weather. Severozápad Pacifiku se zase jeho působením většinou potýká s chladnějšími teplotami. Podprůměrné teploty povrchové mořské vody jsou pro tento jev typické. 

S nadprůměrnými teplotami se ale v Česku potýkáme už několik týdnů. Meteorologové totiž upozorňují na to, že letošní únor bude dost možná tím nejteplejším v historii měření. Teploty jsou totiž zhruba o 6 °C výš, než bývá touto dobou obvyklé.

Jarní počasí probouzí přírodu. Lidé se zahradami na to ale mohou doplatit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.