Dva roky války: Nejhorší jsou rakety. Když přilétají, tak nejsou slyšet, popsal voják

[chooze:gallery;value:34849]

​Cesta na frontovou linii byla více než dramatická a plná napětí. Štáb se dostal do Doněcké oblasti poblíž okupovaného města Avdijivky. S nadačním fondem Phoenix se zúčastnil převozu důležitých materiálů přímo na frontovou linii.

"Jedná se o pás, kam dostřelí dělostřelectvo, kde létají drony. Co se týká předávacích míst, vždy je třeba být obezřetný v tom, jaké místo si vybírat, zda není poblíž vojenského objektu a tak podobně. V současné době jsou dobrovolníci cílem okupantů," popsal hlavní koordinátor fondu Phoenix Ondřej.

V době příjezdu štábu byl na frontové linii relativní klid. Vše se ale může ve vteřině změnit. "Pokud dostane auto zásah, musíte ho okamžitě opustit," varuje člen Phoenixu. Dělat rozhovory s vojáky na frontové linii bylo náročné, nedaleko se ozval mohutný výbuch. Na to se zkrátka nedá připravit.

[chooze:article;value:542964]

Vývoj na frontě podle vojáků není nijak příznivý. "Situace je nyní trochu složitější. Ztrát je hodně. To nejhorší, co je, jsou KAB a FAB naváděné rakety, protože je neslyšíte, jak letí. Rovnou přiletí a zasáhnou cíl. Minomet a dělostřelectvo, ty jsou tu slyšet pořád," přiblížil Artem ze 72. brigády.

"Situace v Doněcké oblasti je velmi náročná, nepřítel se stává mnohem aktivnější. Jsou chvíle, kdy se můžeme stahovat, ale stále se snažíme hájit naše pozice a posouvat se dál, abychom si je alespoň drželi," shrnul další voják ze 72. brigády Ragar.

[chooze:article;value:543172]

Martin Hlaváček se spojil se studiem Televizních novin i v přímém vysílání. První otázka se týkala četnosti útoků na frontě a toho, jak tam vypadá boj.

​"V této části fronty se nebojuje ručními zbraněmi, ale používají se zejména drony, masivně se užívají rakety a jelikož je to poblíž přední linie, tak je tam i dostřel dělostřelectva. Cestou jsme projížděli kolem elektrárny. Bylo mi řečeno, že tuto elektrárnu, která stále funguje, velice často, a to i několikrát za den, raketově a také drony napadají ruští okupanti. Když jsme odjížděli, tak jsem dostal informaci, že tam došlo k masivnímu útoku. Během něj bylo zraněno devět lidí," řekl Hlaváček.

Další otázka se týkala toho, zda má přesun v podobně nebezpečné oblasti nějaká specifika. "Člověk musí měnit rychlost, aby nebyl sestřelitelný, aby se nestalo to, že ho zaměří drony nebo dělostřelectvo. Je potřeba si hlídat i oblohu a sledovat i silnici, zda tam nejsou miny," uzavřel reportér.

Cesta Martina Hlaváčka po Ukrajině pokračuje dál. Všechny reportáže seriálu Dva roky války najdete zde na TN.cz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.