Činžák o 14 patrech ve Valencii se proměnil v ohnivé peklo. Nejméně čtyři mrtví

[chooze:gallery;value:34872]

Mohutný požár vypukl odpoledne ve čtvrti Campanar. Plameny během třiceti minut zachvátily celý 14patrový dům, v němž bydlí 450 nájemníků, uvedl list El País. Požár navíc zasáhl i přilehlý 10patrový objekt. Oheň se bleskově šířil po zateplovací fasádě z hořlavých materiálů, navíc foukal silný vítr.

Boj s ohněm pokračoval přes noc na pátek. Nejméně čtyři obyvatelé domu jsou mrtví a minimálně 19 lidí příbuzní pohřešují. Tragická bilance zřejmě nebude konečná, zatím se pesně neví, kolik nájemníků bylo v osudné odpoledne doma.

Zraněných je 14, z toho šest hasičů. U nich se jedná především o nadýchání kouřem, lehké popáleniny a jeden z hasičů si při zásahu zlomil zápěstí. Záchranáři jsou na místě připraveni ve velkém počtu a přichystali i polní nemocnici.

[chooze:article;value:543048]

Požár měl začít v přízemních patrech, odkud se rychle rozšířil vzhůru. V plamenech se tak ocitla celá budova. Hasiči a záchranáři na sociálních sítích vyzvali obyvatele Valencie, aby se k místu vůbec nepřibližovali. Velké nebezpečí totiž představují odpadávající části budovy, jako například izolace či hliníkové pláty.

Na uhašení pracuje více než 20 hasičských jednotek, které používají při hašení i výškovou techniku. S její pomocí zachraňují i obyvatele výše položených bytů. Podle portálu BBC takto vyprostili ze 7. patra uvězněný pár.

K požáru se vyjádřil i španělský premiér. "Jsem šokován hrozivým požárem, který zachvátil budovu ve Valencii. Městu nabízím všechnu podporu, která je potřeba. Chci také vyjádřit solidaritu všem zasaženým i těm, kteří s ohněm bojují," napsal na sociální síti X premiér Pedro Sánchez.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.