Ve Valencii hoří bytový dům. 14patrovou budovu plameny zcela pohltily

[chooze:gallery;value:34872]

S mohutným požárem už od čtvrtečního odpoledne bojují španělští hasiči ve Valencii. Ve čtvrti Campanar hoří výšková budova. Ta má podle portálu El País 14 pater, v nichž žije asi 450 obyvatel. Požár se navíc

Na místě je v tuto chvíli celkem 13 zraněných. Z toho šest je hasičů. U nich se jedná především o nadýchání kouřem, lehké popáleniny a jeden z hasičů si při zásahu zlomil zápěstí. Záchranáři jsou na místě připraveni ve velkém počtu a přichystali i polní nemocnici. Očekávají totiž mnoho zraněných nejen z řad hasičů.

[chooze:article;value:543048]

Požár měl začít v přízemních patrech, odkud se rychle rozšířil vzhůru. V plamenech je tak celá budova. Hasiči a záchranáři na sociálních sítích vyzvali obyvatele Valencie, aby se k místu vůbec nepřibližovali. Velké nebezpečí totiž představují odpadávající části budovy, jako například izolace či hliníkové pláty.

Na uhašení pracuje více než 20 hasičských jednotek, které používají při hašení i výškovou techniku. S její pomocí zachraňují i obyvatele výše položených bytů. Podle portálu BBC takto vyprostili ze 7. patra uvězněný pár.

K požáru se vyjádřil i španělský premiér. "Jsem šokován hrozivým požárem, který zachvátil budovu ve Valencii. Městu nabízím všechnu podporu, která je potřeba. Chci také vyjádřit solidaritu všem zasaženým i těm, kteří s ohněm bojují," napsal na sociální síti X premiér Pedro Sánchez.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.