Česko dostane další tanky Leopard. Německo je poskytne za pomoc Ukrajině

Dobrou zprávu po jednání vlády oznámila ve středu ministryně obrany Jana Černochová. Z Německa poputuje do českých rukou 14 moderních tanků Leopard 2A4. Ty dostane Česká republika darem za věnování velké části vojenského arzenálu Ukrajině.

Černochová to oznámila ve středu po jednání vlády Petra Fialy (ODS). Česká republika tak má zajištěných celkem 30 strojů, které patří mezi špičkové tanky. Prvních 14 tanků přijelo do Česka loni v listopadu a součástí každé dodávky je i jedno vyprošťovací vozidlo.

[chooze:article;value:532667]

Prvních 30 strojů dostalo Česko zdarma výměnou za vojenskou podporu Ukrajině. Německo však mělo ještě jednu nabídku. "Zeptali se nás také, jestli bychom neměli zájem o dalších 15 tanků. Ta částka, kterou bychom za ně zaplatili, by byla stejná, jakou platí Německo zbrojaři Rheinmetall," oznámila Černochová.

Přesné parametry prodeje tanků do Česka musí ještě vláda dojednat. Podle očekávání Černochové smlouvu uzavře nejpozději ve druhém čtvrtletí 2024. Samotné stroje by mohla mít česká armáda už na přelomu let 2024 a 2025.

Vláda jednala i o tom, co udělá Česko s tanky, které mají leopardy postupně nahradit. "Modernizované tanky T-72 si zatím necháme, dokud nebudeme mít náhradu. Tanky, které modernizované nejsou, bychom mohli poslat na Ukrajinu," oznámila Černochová.

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.