Situace se zlepšuje, tvrdí Jurečka. Vznikly tisíce nových pracovních míst

Stát od února 2023 začal firmám poskytovat slevu na sociálních odvodech o pět procent u zaměstnanců se zkrácenými úvazky. Týká se studentů, zaměstnanců do 21 let, rekvalifikovaných zaměstnanců, zdravotně postižených a všech, kteří pečují o dítě do 10 let nebo jsou starší 55 let.

Slevu za loňský rok využilo skoro 26 tisíc firem a 123 tisíc zaměstnanců. "Vzniklo tak 22 tisíc nových pracovních úvazků. Vycházíme z toho, že to jsou lidé, kteří v posledních 12 měsících nebyli na pracovním trhu aktivní. 22 tisíc lidí vstoupilo na pracovní trh a využilo, že na ně byla poskytnuta podpora a nastoupili v rámci částečného úvazku," informoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

[chooze:article;value:519705]

Přibližně tři čtvrtiny pracovníků zaměstnaných na částečný úvazek, na které podniky uplatňují slevu, jsou ženy. Zbytek pak tvoří senioři nad 60 let. "Nejvíce početnou skupinou jsou rodiče, kteří pečují o děti mladší 10 let, těch je 38,69 %. Pak jsou to lidé nad 55 let. V tomto případě to je 36,43% zastoupení," doplnil Jurečka.

Ministr je přesvědčený, že se situace bude navíc ještě zlepšovat a částečné úvazky bude využívat daleko větší množství firem a jejich zaměstnanců. "Počítám s tím, že ten trend bude narůstat. Ale roli budou hrát určitě i další faktory, například úprava doby čerpání rodičovské a to, že mladší generace chce sladit rodinný, osobní a pracovní život. Ten počet lidí bude narůstat," myslí si Jurečka.

Česká republika se přitom v rámci Evropy řadí mezi země s nejnižším podílem částečných úvazků. Podle dat Eurostatu pracuje na zkrácený úvazek průměrně v Evropě kolem 20 % lidí, v naší republice je to pod 10 %.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.