Rusko má dobře promyšlený plán. I přes sankce vydělává stovky miliard korun

Jednou z největších zbraní, které západní země nasadily proti Rusku po invazi na Ukrajinu, jsou ekonomické sankce. Omezením obchodu a účelným srážením cen se Západ pokouší narušit ruskou ekonomiku. Jenže i dva roky po nastavení sankcí, které se navíc ustavičně zpřísňují, má Rusko dostatek zdrojů k financování války.

Naopak, do státní pokladny přistálo více peněz než kdy dřív, píše portál CNN. Hlavním zdrojem těchto financí je především vývoz ropy, zemního plynu a dalších přírodních zdrojů. Ty Rusko až do roku 2022 prodávalo do Evropy, to však ukončily sankce, které například nastavily cenový strop. Žádná ze zemí, která sankce dodržuje, tak nekupuje ruskou ropu za cenu vyšší než 1 400 korun za barel, což je pro Rusko ekonomicky neudržitelné.

Nové odbytiště si našli Rusové v Indii, kam za loňský rok prodali ropu za více než 873 miliard korun. Část této ropy po zpracování dokonce paradoxně končí ve Spojených státech, které jsou vůdčím státem v uvalování sankcí. Produkty vyrobené z ruských surovin mimo Rusko totiž nejsou pod sankcemi, což se týká i zpracované ropy.

[chooze:article;value:541761]

I když Indie není zemí, která se přidala k protiruským sankcím, a s Ruskem tak může obchodovat otevřeně, velká část obchodu mezi oběma zeměmi se i tak odehrává ve stínech. Rusko si totiž pomáhá takzvanou stínovou flotilou, kterou tvoří více než 1 400 lodí, uvedl think tank Atlantic Council.

Stínová flotila se objevila poprvé krátce po invazi. Tvoří ji především zastaralé tankery, které nejsou snadno sledovatelné. Často není známé jejich skutečné vlastnictví, lodě často mění jména i vlajky a nejsou ani řádně pojištěny. Nejistý je dokonce i jejich náklad. Někdy si totiž lodě na otevřeném moři mezi sebou vzájemně vyměňují náklad, aby zamaskovaly jeho skutečný původ.

Rusko využívá stínovou flotilu částečně k obcházení sankcí, ale také k tomu, aby skrylo své obchodní vazby. Díky tomu může ochránit své obchodní partnery, jako například Indii, před nátlakem Západu, aby se k sankcím přidali. Na oplátku si mohou Rusové žádat cenu, která je pro ně mnohem výhodnější. Podle společnosti Windward, která monitoruje námořní dopravu po celém světě, dokáže takto Rusko přepravit více než 2,6 milionu barelů ropy měsíčně.

Tento obchod ve stínech je hlavním důvodem, proč se Rusku navzdory masivním sankcím i nesmírně drahé válce ekonomicky daří. Proto i ve třetím roce války bude mít pravděpodobně dostatek zdrojů, aby si válku po finanční stránce mohlo dovolit, očekává portál Business Insider.

USA jsou vyděšené. Rusko zřejmě chce poslat jaderné systémy do vesmíru:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.