Odměna za smrt Navalného? Putin povýšil muže, který opozičníka ve vězení týral

O překvapivém povýšení rozhodl ruský prezident Vladimir Putin. Povýšil náměstka ředitele FSIN Valerije Bojariněva do hodnosti generálplukovníka. Podle oficiálního prohlášení Kremlu se tak stalo v pondělí.

Bojariněv se tedy dočkal povýšení pouhé tři dny poté, co v pátek vězeňská služba oznámila smrt vůdčí osobnosti ruské opozice Alexeje Navalného. Ten podle Kremlu zkolaboval a zemřel dříve, než mu stačili lékaři pomoci.

[chooze:article;value:542694]

S případem Navalného je Bojariněv těsně spojený. Jak píše Rádio Svobodná Evropa, byl to právě Bojariněv, který osobně rozhodl o zpřísnění vězeňského režimu pro Navalného. Měl například nařídit věznici, ve které byl Navalnyj držen až do loňského prosince, aby mu nastavila limit určující, kolik jídla si může koupit.

O přísném režimu v trestanecké kolonii Polární vlk, kde Navalnyj zemřel, promluvili i bývalí vězni. Podle portálu Meduza je běžné, že vězni končí na samotkách. Jeden vězeň takto strávil na samotce dva roky z celkem pětiletého trestu. Existují tam také trestné cely, v nichž má docházet k mučení. Navalnyj se v takové cele údajně ocitnul 27krát.

Tělo Navalného Rusko jeho příbuzným stále nevydalo. Jeho vdova Julija Navalná v pondělí na sociální síti X prohlásila, že Kreml nechce tělo jejího manžela vydat, protože chce nejprve zničit stopy po otravě novičokem. Její účet na X byl po jejím prohlášení bez vysvětlení pozastaven, po stížnostech ale účet síť opět zprovoznila.

Vdova po opozičníkovi Navalném promluvila. Vím, kdo a jak ho zabil, tvrdí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.