Investiční doporučení hvězd sociálních sítí. Zaručená cesta, jak přijít o peníze!

Tito novodobí magnáti, kteří jsou na hony vzdáleni archetypálním investorům v naleštěných oblecích a kravatách, si přitom obvykle vystačí jenom s chytrým telefonem. Jsou to průkopníci digitálního věku, kteří svou schopnost zachytit ducha doby v 280znakovém tweetu nebo 15vteřinovém videu proměnili ve značný finanční zisk.

„Práce“ influencerů přitom nespočívá jenom v podpoře produktů výměnou za finanční odměnu. Ne, tento fenomén je mnohem hlubší. Influenceři ovládají umění přeměnit zapojení svých sledujících - každý lajk, komentář a sdílení - na skutečné peníze. Mechanismus této konverze je fascinující a stírá hranice mezi zábavou a investicí, mezi osobní značkou a obchodovatelným aktivem.

Co tato změna znamená pro tradiční investiční prostředí? A co je ještě zajímavější, jak se influencerům daří proplouvat tímto přechodem od hvězd sociálních médií k „finančním odborníkům“?

Nová zlatá horečka: sledující, lajky a sdílení

Představte si tento scénář: každé dvojí klepnutí na vaši fotografii nebo každé sdílení vašeho příspěvku může přidat na váš bankovní účet nějaké peníze navíc. Pro influencery je tato analogie bližší realitě než fantazii.

Jsou moderní obdobou zlatokopů během zlaté horečky v 19. století, ale místo toho, aby se lopotili v bahnitých řekách s pánvemi a lopatami, pohybují se v digitální sféře pomocí chytrých telefonů a účtů na sociálních sítích. Poklad, který hledají, je zapojení a pozornost mas. Toto digitální zlato má podobu lajků, komentářů, sdílení a sledování - každý z nich svědčí o jejich schopnosti zaujmout publikum.

Rovnice v ekonomice influencerů je pak překvapivě jednoduchá: čím více pozornosti získáte, tím více peněz můžete vydělat. Tato nová ekonomika ale jde za pouhý prodej produktů prostřednictvím spoluprací. Influenceři se stávají značkami, kde se osobní image, životní styl a názory stávají nabízeným zbožím – nejinak tomu je přitom s investicemi

Za hranicemi značkových spoluprací: investování s vlivem

Tady to teprve začíná být zajímavé. Jakmile tyto hvězdy sociálních médií nashromáždí tolik příznivců, kolik má obyvatel malá země, začnou se poohlížet i po jiných než typických spolupracích se značkami.

Začínají investovat do startupů, zavádějí vlastní produktové řady nebo se dokonce zapojují do obchodování na burze. Co je na tom špatného? Investování je komplexní činnost vyžadující dlouhodobé studium, disciplínu a značnou odbornost. Zde však sledujeme, jak se vaše oblíbená celebrita přes noc změní v odborníka na investování, protože jí to může přinést nějaký výdělek navíc – bez ohledu na následky pro důvěřivé sledující.

Je to na vás příliš složité? Pojďme si to vysvětlit pomocí analogie. Představte si ekonomiku influencerů jako obří hru Monopoly. Zpočátku získávají influenceři malé příjmy tím, že se prostřednictvím házení kostkou pohybují po hrací ploše – to by mohly být sponzorované příspěvky a partnerské odkazy. Jak však jejich hra postupuje, začínají nakupovat nemovitosti (investice) a stavět domy (podniky). Než se nadějete, jsou to oni, kdo v metaforickém světě investování hází kostkami s překvapivou (a často falešnou) bystrostí a sebevědomím.

Vlnový efekt: od hashtagů k ovlivňování cen akcií

Skutečně fascinující je, že tito influenceři mají často moc, ovlivňovat odvětví, trendy, a dokonce i ceny akcií. Když vysoce sledovaný influencer podpoří nějaký konkrétní produkt nebo společnost, jeho příznivci se k němu nahrnou a jako příliv a zvednou všechny lodě - nebo v tomto případě hodnoty akcií. Je to vlna vlivu, která není poháněna ničím jiným než fotkou nebo videem, a přesto hýbe akciovými trhy.

Zde je však na místě zvážnit: investovat na základě tipů influencerů je trochu jako nechat si radit s vařením od batolete. Jistě, možná náhodou vytvoří mistrovské dílo (nebo alespoň něco poživatelného), ale je také velká šance, že skončíte s katastrofou v kuchyni. Poučení z příběhu? Ačkoli vás influenceři skutečně mohou nasměrovat na další velkou věc, je vždy moudré jejich doporučení pokropit zdravou dávkou skepse.

Finanční vliv influencerů byste neměli podceňovat

Je jasné, že hranice mezi hvězdami sociálních sítí a finančním vlivem se nejen stírá - ona mizí. Influenceři už nejsou jen nájemnými billboardy, ale stávají se z nich – na první pohled – zdatní investoři. A i když burza možná nefunguje na základě lajků (zatím), síla jejich vlivu při utváření ekonomických trendů je nepopiratelná.

Přesto až budete příště procházet svůj feed a uvidíte influencera, který bude vychvalovat nový produkt nebo podnik, nenechte se bezmyšlenkovitě zlákat. Nebo vám snad přijde jako dobrý nápad nechat si radit v oblasti investic od někoho, jehož kancelář je pláž a pracovní oblek bikiny? Byť by toto investiční doporučení mohlo znít sebelépe.

Autor: Finanční portál Finex.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.