Zpověď spolužačky střelce z univerzity: Byl to samotář, který nijak nevybočoval

V pátek v devět hodin ráno se poprvé pro studenty od prosincové tragické střelby otevřela budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na pražském náměstí Jana Palacha. A od pondělí 19. února tam už začínají probíhat i přednášky.

Výjimkou je pouze po střelbě poničené čtvrté patro. "Místo zkoušek a přednášek pořád dostáváme e-maily, kam můžeme napsat, jaké jsou akce a kam můžeme jít na různá psychologická setkání. Pomáhá nám to vše zvládnout bez nějakých škodlivých následků," říká pro TN.cz studentka historie Zuzana.  

Jste stejně jako střelec z fakulty David K. studentkou historie. Máte na toho člověka nějaké vzpomínky?

Potkávala jsem ho na chodbách a myslím, že ještě před dobou covidovou jsme spolu měli jednou přednášku. Ale znala jsem ho spíše od vidění na chodbách a nikdy jsem s ním ani nemluvila a jen jsem s ním sdílela učebnu.

[chooze:article;value:541815]

​A jak na vás při tom potkávání působil?

Byl to úplně normální student historie, o kterém bych si nemyslela nic výjimečného nebo zvláštního, podivného či podezřelého. Byl to jen jeden z mnoha studentů. A vůbec mi nepřišlo, že by nějak vybočoval z řady.

Chodil spíše ve skupince s nějakými dalšími spolužáky, nebo byl spíše samotář?

Řekla bych, že byl spíše samotář.

Jak jste prožívala den tragické střelby?

Zrovna jsem byla v Kanadě. Se spolužáky máme skupinový chat a lidé tam postupně psali, že jsou v pohodě. Začala jsem se divit, co se děje. A najednou všechno vyšlo najevo, tedy že se u nás na škole střílí. Vše jsem tedy zjistila díky zprávám od kamarádů. Plakala jsem a byla jsem v šoku. Naštěstí žádný student historie o život nepřišel.

[chooze:article;value:537319]

​Jak od střelby život fakulty vypadá?

Navštívila jsem setkání s týmem psychologů vedený Zuzanou Čepelíkovou, kde nám popisovali takovou metodu, která má zabránit rozvoji traumatu po nějakém ničivém zážitku. Bylo to velmi zajímavé a užitečné. Těchto setkání bylo hodně a pořád ještě probíhají.

Psychická pomoc pro všechny studenty i zaměstnance fakulty je velice dobře zvládnutá. Místo zkoušek a přednášek pořád dostáváme e-maily, kam můžeme napsat a jaké jsou akce a kam můžeme jít na různá psychologická setkání. Pomáhá nám to vše zvládnout bez nějakých škodlivých následků.

Změnily se nějak vztahy, které se spolužáky máte?

Hodně jsme se semkli. Mluvili jsme o tom třeba při té akci Obejmutí fakulty, na které jsme vytvořili lidský řetěz. Uvědomili jsme si, jak se rádi vidíme a jak moc naši fakultu milujeme.

Budova na náměstí Jana Palacha je pořád uzavřená?

Oficiálně se otevřela v pátek 16. února v devět hodin ráno a v pondělí tam budou už i přednášky, tedy kromě poničeného čtvrtého patra.

Na filozofické fakultě jsou škody za asi deset milionů. Pomůže i ministerstvo (27/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.