Výrobci ji dávají do mnoha potravin. Vědci zjistili, že nás tato látka ohrožuje

Výzkum provedli vědci z Chicagské univerzity a zabývali se při něm nisinem. To je jedna z nejběžnějších konzervačních látek, kterou výrobci dávají do balených uzenin, sýrů a dalších potravin, aby co nejvíc prodloužili jejich životnost. Ze studie, kterou vědci nedávno publikovali v odborném časopise ACS Chemical Biology, vyplynulo, že tento konzervant nemusí být neškodný. 

Nisin patří mezi tzv. lantibiotika, která mají za cíl zabít potenciálně nebezpečné patogeny v potravinách. Navzdory jejich běžnému používání ale odborníci vědí jen málo o tom, jaký vliv mají na lidský mikrobiom. 

"Nisin je v podstatě antibiotikum, které se do našeho jídla přidává už dlouhou dobu, ale jak to může ovlivnit mikroby v našich střevech, není dobře prozkoumáno," cituje Chicagská univerzita svého vědce a hlavního autora studie, kterým je Zhenrun J. Zhang. 

[chooze:article;value:489378]

​Zjištění jeho týmu jsou znepokojivá. Výsledky ukázaly, že lantibiotika sice mají schopnost ničit potenciálně nebezpečné patogeny, ale i naše spřátelené bakterie. "Tato studie je jednou z prvních, která ukázala, že střevní bakterie jsou citlivé na lantibiotika. Někdy dokonce citlivější než patogeny," varuje Zhang. 

Je potřeba dalšího výzkumu, Zhang však upozorňuje, že bychom měli být obezřetní a hledat způsob, jak se vyrovnat s potenciálně špatným vlivem lantibiotik na naše zdraví a zároveň využít jejich vlastností. 

Roli přátelských bakterií v našich střevech není radno podceňovat. Stav střevního mikrobiomu totiž rozhoduje o naší imunitě. "Je obrannou linií, zneškodňuje cizorodé a toxické látky a brání jejich pronikání dál do těla. Chrání před infekcemi, ovlivňuje naši psychiku," vysvětluje Česká mikrobiomová společnost ČLS JEP

Lidský mikrobiom oslabují také antibiotika v podobě léčiv. Obzvlášť jejich nadužívání je v současnosti velkým problémem.

To totiž vede i k rostoucí antibiotické rezistenci a vyššímu počtu úmrtí na infekce. Více se dozvíte ve videu (15/3/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.