EU zahajuje operaci v Rudém moři. Flotila má chránit obchodní lodě

Ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí schválili novou vojenskou námořní misi ve vodách Rudého moře. Na sociální síti X o tom informovala německá agentura DPA. Úkolem evropských lodí má být především ochrana obchodních plavidel mířících do nebo ze Suezského průplavu.

Ty od konce minulého roku s pomocí dronů a raket napadá jemenské povstalecké hnutí Húsíů podporované Íránem. Sami Húsíové tvrdí, že jde o reakci na válku v mezi Izraelem a hnutím Hamás v Gaze a své útoky údajně směřují pouze na lodě spojené s Izraelem. Ne u všech lodí se ale spojení s židovským státem podařilo potvrdit.

[chooze:article;value:538448]

V oblasti už operuje americké námořnictvo, které v oblasti Adenského zálivu zahájilo v druhé polovině prosince operaci Prosperity Guardian. Do ní se kromě USA podle Námořního institutu Spojených států zapojila také Velká Británie spolu s Bahrajnem, Kanadou, Francií, Itálií, Nizozemskem, Norskem, Španělskem a Seychelami. Podle americké televize CBS ale většina nasazených lodí patří USA.

"Zkouší na nás zaútočit každý den. Snažíme se je rozumným způsobem zastavit a zničit. Věřím, že to má smysl," prohlásil k americké operaci zástupce velitele amerických ozbrojených sil pro oblast Blízkého východu Brad Cooper. Operace podle něj skončí, až se budou lodi v oblasti opět moci plavit beze strachu.

Jemen je už léta pod vládou Húsíů. Útoky na lodě ohrožují mezinárodní obchod (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.