Šli do pekla. S hasiči při zásahu vybuchl dům, jeden je mrtvý, 11 zraněných

Neštěstí se stalo ve městě Sterlig vzdáleném asi 40 kilometrů od centra Washingtonu, D. C. Hasiče přivolal majitel domu, který na tísňovou linku ohlásil, že je cítit plyn, uvedla CNN.

Hasiči nejprve zachránili dva obyvatele budovy a jejich domácí mazlíčky. Poté se snažili zastavit únik plynu, dům byl napojen na podzemní dvoutisícilitrový zásobník na propan-butan.

Asi za půl hodiny po jejich příjezdu došlo k mohutnému výbuchu, který srovnal stavbu se zemí. Tucet hasičů pohřbily trosky. Jeden z nich byl na místě mrtvý. Jedenáct se zranilo, čtyři z nich těžce. Vyprostili je kolegové a záchranáři je převezli do nemocnic. Všichni by měli přežít.

[chooze:article;value:487360]

​Sanitky odvezly s lehkým poraněním i dva obyvatele domu, kteří už tou dobou byli venku. Zřejmě je zasáhly trosky, které se rozlétly po okolí. Výbuch poškodil i sousední stavení, které musel později prohlédnout statik.

Hasiči vstoupili do domu s ochrannými prostředky. "Zaprvé musíme zkontrolovat, zda se v domě nenacházejí obyvatelé, ujistit se, že jsou všichni venku, a pak musíme řešit únik. To je naše práce – pokusit se dostat unikající propan pod kontrolu," řekl podle CNN Keith Johnson, šéf záchranářského sboru okresu Loudoun.

https://twitter.com/LoudounFire/status/1758877713635446836

Záchranáři na webu potvrdili, že zdrojem plynu byla podzemní nádrž umístěná po straně domu. Přesnou příčinu výbuchu, a kudy plyn unikal, by mělo objasnit vyšetřování.

Hasič, který zahynul, byl 45letý otec tří dětí a člen místní dobrovolné jednotky, stejně jako předtím jeho otec a děda. Mezi zraněnými je sedm jeho kolegů, zbylí jsou profesionálními hasiči.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.