Ukrajina přišla o klíčovou baštu na Donbase, stáhla vojáky z Avdijivky

"Rozhodl jsem se stáhnout naše jednotky z města a přesunout se do obrany z výhodnějších linií, abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojáků," oznámil podle agentury Reuters v noci na sobotu nově jmenovaný velitel ukrajinské armády generál Oleksandr Syrskij.

Situace ve zcela zničené Avdijivce, která je vstupní branou do Rusy ovládaného Doněcku, byla po zesílení ruské ofenzívy a čtyřměsíčních krvavých bojích pro ukrajinské obránce kritická. Docházela jim munice, okupanti měli obrovskou dělostřeleckou převahu a desetkrát více vojáků, kteří šli přes mrtvoly svých spolubojovníků, popsala BBC. Ruský postup si podle ukrajinských a západních zdrojů vyžádal obrovské lidské i materiální ztráty.

[chooze:article;value:542171]

​Ukrajinci se tento týden nejprve stáhli z jihovýchodní části kdysi třicetitisícového města a vyslali na pomoc elitní třetí útočnou pěchotní brigádu. Její členové popsali podle Reuters boje jako “peklo“, kdy se na některých místech bránilo šest Ukrajinců stovce ruských vojáků.

Dobytí Avdijivky je podle agentury krokem k ruskému cíli získat úplnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí, které tvoří průmyslový region Donbas. Prezidentu Vladimiru Putinovi navíc přinese body, až bude příští měsíc usilovat o znovuzvolení. Samotné ovládnutí Avdijivky však není pro další ruský postup příliš strategicky významné, uvedl renomovaný Institut pro studium války (ISW).

Ztráta města, které je na frontové linii od počátku konfliktu s ruskými separatisty v roce 2014, by na druhé straně mohla poskytnout ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému pádný argument při žádosti o naléhavou pomoc adresované Západu. Jednak na sobotní bezpečnostní konferenci v Mnichově. A také zprostředkovaně v zablokovaném americkém Kongresu, neboť Avdijivka je příkladem, jak se neschopnost Spojených států schválit pokračování vojenské pomoci Ukrajině projevuje přímo na bojišti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.