Tato země je ráj pro důchodce. Dotuje jim dovolenou, nárok mají i cizinci

Jedním z hlavních cílů španělské vládní agentury IMSERSO, Institutu pro seniory a sociální služby, je zajistit španělským důchodcům dostupné dovolené. Myšlenkou projektu je to, že dostupná dovolená může mít blahodárný vliv na zdraví důchodců, a zlepšit tak kvalitu jejich života, píše portál Euronews.

"Program IMSERSO přispívá k aktivnímu stárnutí a podporuje aktívní životní styl. Podporuje mezigenerační solidaritu, vytváří nové pracovní pozice a posiluje ekonomiku. Cestování mezi různými regiony také podporuje meziteritoriální solidaritu," vysvětlil mluvčí agentury myšlenku projektu.

[chooze:article;value:541832]

Protože většina dotovaných zájezdů se má uskutečnit od října do června, tedy mimo turistickou sezónu, projekt by měl posílit ekonomiku země. Turistický ruch tak může celoročně zaměstnat větší počet lidí, což podle vlády přispěje k poklesu nezaměstnanosti.

O dotované zájezdy mohou žádat nejen Španělé, ale také cizinci, kteří ve Španělsku dlouhodobě žijí, informuje web Yahoo News. Pro to, aby se mohli do projektu přihlásit, potřebují jen občanský průkaz.

Podání žádosti o dotaci však nezaručuje, že jí bude vyhověno. Vláda při rozhodování upřednostňuje starší lidi, osoby s menšími finančními prostředky, osoby se zdravotním postižením a osoby z vícečlenných rodin. Přednost mají také ti žadatelé, kteří o dovolenou žádají poprvé nebo jim nevadí cestovat mimo hlavní turistickou sezónu. 

[chooze:article;value:542098]

Vláda dotuje primárně zájezdy po Španělsku, některé potom v sousedím Portugalsku. Za krátkou čtyřdenní dovolenou ve španělském vnitrozemí důchodci zaplatí pouhých 115 euro (přibližně 3 000 Kč). Desetidenní zájezd je potom vyjde na 455 euro (přibližně 11 500 Kč) a důchodci během něj navštíví pobřežní oblasti nebo španělské ostrovy. A to včetně Kanárských ostrovů nebo Baleár.

Cena zájezdu zahrnuje veškerou dopravu, ubytování, jídlo a také kulturní programy. Pro osoby s obzvláště nízkými příjmy může být cena ještě nižší. Španělské úřady doufají, že se do projektu zapojí i další evropské země.

Nižší důchody jsou v pořádku, rozhodl Ústavní soud. Opozice neuspěla (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.