Obliba exotických destinací roste, Češi ale volí raději kratší dovolené

Pryč jsou doby, kdy Češi na dovolenou jezdili do nejlevnějších hotelů a sami si vařili. "Určitě je vidět, že si lidé chtějí dovolenou opravdu užít. Nešetří, kupují hotely se čtyřmi pěti hvězdami. A u pláže s tobogány, aquaparky," říká Petr Kostka, mluvčí CK EXIM tours.

A zapravdu mu dává Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. "Většina našich klientů létá do hotelů s all inclusive službami a tam se jedná o stravování formou bufetů," vysvětluje.

[chooze:article;value:542143]

​Oproti předchozím rokům ale Češi místo čtrnácti dnů jezdí na deset anebo sedm dní. A vede exotika. Oblíbená je aktuálně Dominikánská republika, Vietnam s Kapverdskými ostrovy, Kubou či Keňou.

"Právě do Keni čeští turisté jezdí nejenom kvůli krásným plážím a odpočinku, ale také za divokou přírodou. Mohou vyrazit s českými průvodci například na jeden, dva nebo tři dny," uvádí mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Změny v chování Čechů si všimli i ekonomové. Ještě donedávna byla právě dovolená výdajem, který domácnosti škrtaly jako první. Teď šetří na jiných místech.

[chooze:article;value:542098]

​"Když se podíváme na střední třídu, tak tam skutečně vidíme, že kupují potraviny v akcích, omezují i své nákupy a poté si dopřávají dovolenou," podotýká ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle psychologů si lidé chtějí nejenom odpočinout po obdobích, která byla náročná na psychiku, ale za změnu priorit prý můžou i sociální sítě.

"Vidím, že všichni přidávají nějaké fotky, že jsem byl na dovolené, no, a potom bych nerad zaostával za ostatními," říká odborník na lidskou duši Petr Šobra.

Podle statistických dat však přibývá i lidí, kteří jsou právě kvůli dovolené schopni se zadlužit. Nicméně víc Čechů jezdí do exotických zemí i díky tomu, že na řadu míst začaly létat přímé spoje. Do některých zajímavých destinací se vypravili i reportéři TV Nova. Více již ve videu vloženém do článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.