Ve vězení zemřel odpůrce ruského režimu Alexej Navalnyj (†47)

[chooze:gallery;value:34795]

​"16. února 2024 se v trestanecké kolonii číslo 3 trestanci A. A. Navalnému udělalo špatně po procházce a téměř okamžitě ztratil vědomí. Na místo dorazili zdravotníci ústavu, byla přivolána záchranná služba," informovala vězeňská služba podle agentury RIA Novosti.

Vězeňská služba tvrdí, že se jej pokusila neúspěšně resuscitovat. "Lékaři záchranné služby prohlásili odsouzeného za mrtvého. Příčiny smrti se zjišťují," dodala služba.

"Zatím to nemáme potvrzené. Alexejův právník nyní letí do Charpu. Jakmile budeme mít nějaké informace, budeme je hlásit," napsala na sociální síti X mluvčí Navalného Kira Jarmyšová.

[chooze:article;value:539596]

Navalnyj byl vězněn ruským režimem v kolonii na Sibiři. Zástupci 47letého odpůrce ruského režimu si několikrát stěžovali na podmínky ve vězení. 

Zelenskyj: Očividně ho zabil Putin

"Stále platí, že stejně jako se Rusko chová v zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti jako Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněn a umučen k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce," vzkázal na sociální síti X ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

"Smrt Alexeje Navalného v ruském gulagu je bohužel další bod v předlouhé řadě tradice zločinů ruského samoděržaví proti svobodné lidské vůli a touze jednotlivce po svobodě a demokracii," uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). "Ruským vládcům zkrátka na lidských životech nezáleží a odpůrce bezohledně likviduje," doplnil.

"Případ Alexeje Navalného ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci," sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

"Očividně jej zabil Putin stejně jako tisíce dalších, kteří byli mučeni kvůli této jedné bytosti. Putinovi je jedno, kdo zemře, hlavní je pro něj udržet se ve své pozici," reagoval na tiskové konferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šok pro celé Rusko

V letech 2011 až 2012 byl Navalnyj jedním z výrazných představitelů kampaně proti podvodům ve volbách a korupci. V roce 2013 získal ve volbách moskevského starosty 27 procent hlasů. Často se tenkrát mluvilo o volebních podvodech, připomněl deník The Guardian.

Dále ale zůstával pro Moskvu jedním z hlavních soupeřů v zemi. Upozornil například na vilu Vladimira Putina u Černého moře. V roce 2020 upadl do kómatu. Diskutovalo se o otravě novičokem ruskou tajnou službou FSB. Poté, co jej v Německu propustili z nemocnice, vrátil se do Ruska. Tam jej zatkli a v několika procesech postupně odsoudili na více než 30 let vězení.

"Bylo vnímáno, že to jsou politické tresty," řekl TN Live rusista Jiří Just. "Zdá se, že to dlouhodobé vězení a to, jak se k němu ve vězení chovali, protože on často trávil svůj pobyt za mřížemi na samotkách nebo ve zpřísněných poměrech, se na něm odrazilo," dodal.

[chooze:article;value:541138]

"Je to velice zásadní zpráva nejen pro ruskou opozici, která samozřejmě viděla v Alexeji Navalném jistého lídra. Byl skutečně nejvýznamnější opoziční politik v Rusku, ale vlastně i pro ruskou společnost," vysvětlil Just. 

Společnost podle Justa vnímala sice Navalného často negativně, ale nyní bude jeho smrtí ve vězení šokovaná. "Už jsem si všiml i u svých známých, kteří podporují režim Vladimira Putina, že jsou překvapeni a nečekali to," poznamenal Just. "Byl poslední politický mohykán ruské opozice," doplnil. 

Komentář novináře Jiřího Justa a komentátora Ondřeje Soukupa můžete zhlédnout zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.