Hamás jako teroristická skupina válku přežije, varují Izraelci

V dokumentu, který vypracovalo výzkumné oddělení vojenské rozvědky Izraelských obranných sil (IDF), se mimo jiné uvádí, že mezi obyvateli Gazy přetrvává autentická podpora Hamásu, píše deník Times of Israel s odvoláním na čtvrteční reportáž izraelské televizní stanice Channel 12. 

V reportáži zaznělo, že dokument byl v pondělí předložen politickému vedení Izraele poté, co o něm minulý víkend jednali vysocí důstojníci IDF, představitelé Šin Bet a členové Rady národní bezpečnosti. Zpráva je varováním vojenské rozvědky, která tvrdí, že Hamás přežije operaci IDF jako teroristická a partyzánská skupina, a naznačuje, že nedojde k absolutnímu vítězství, jak předpovídal a požadoval premiér Benjamin Netanjahu na začátku války. Úřad mluvčího izraelské armády odmítl televizní zprávu komentovat.

[chooze:article;value:541918]

Ačkoli izraelští představitelé neustále veřejně prohlašují, že cílem vojenské operace je zničení Hamásu v Gaze, mnoho zemí a představitelů z celého světa upozorňuje, že tento cíl je nereálný. Mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby v listopadu uvedl, že Izrael sice může výrazně snížit hrozbu ze strany Hamásu, ale eliminovat tuto skupinu a její ideologii je pravděpodobně nemožné.

"Na základě vlastních zkušeností jsme se naučili, že vojenskými a jinými prostředky můžete naprosto významně ovlivnit schopnost teroristických skupin získávat zdroje, verbovat a cvičit bojovníky a plánovat a provádět útoky," řekl Kirby novinářům. "Neznamená to ale, že jejich ideologie uvadá a umírá," dodal.

Průzkum zveřejněný v prosinci a provedený během týdenního příměří koncem listopadu ukázal, že 57 procent respondentů v Gaze považuje útok Hamásu ze 7. října za oprávněný a 42 procent lidí v Pásmu celkově podporuje teroristickou skupinu.

Od začátku války šéf IDF Herci Halevi hovoří obecně spíše o demontáži než o eliminaci či vymýcení Hamásu, což je termín, který nepřímo přiznává, že ani zdlouhavá válka nebude schopna zničit všechny vojenské a teroristické hrozby z Pásma Gazy.

Odhad, že Hamás odolá izraelské válce, jejímž cílem je jeho zničení, sdílejí i arabské zúčastněné strany v regionu, které se minulý týden sešly, aby předložily společný plán pro obnovu Gazy po skončení bojů.

Izrael zabil druhého muže Hamásu. Už nikoho nepropustíme, odpověděli teroristé (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.