Hrozba pro národní bezpečnost! Washington znepokojily informace o ruském jaderném systému na oběžné dráze

Zpravodajské informace byly předány Kongresu a klíčovým spojencům USA. Podle některých zákonodárců jsou natolik závažné, že by měly být odtajněny a zveřejněny, uvádí CNN. Ačkoli jsou tyto zpravodajské informace znepokojivé, několik vysoce postavených členů Kongresu, kteří o nich byli ve středu informováni, zdůraznilo, že nepředstavují bezprostřední hrozbu pro USA nebo jejich zájmy.

Podle několika amerických představitelů obeznámených se zpravodajskými informacemi je systém stále ve vývoji a zatím nebyl umístěn na oběžné dráze. Není jasné, jak daleko technologie pokročila, uvedl jeden z úředníků. Jiný americký představitel řekl CNN, že hrozba se netýká zbraně, která by byla použita k útoku na člověka.

[chooze:article;value:541513]

Zatímco členové Kongresu bezprostřední hrozbu bagatelizovali, protidružicový systém umístěný na oběžné dráze kolem Země by pro americké jaderné řídicí a kontrolní satelity představoval významné nebezpečí, uvedl Hans Kristensen, ředitel projektu Nuclear Information Project. Spojené státy se na tyto satelity, které označil za "nezbytné", spoléhají, aby zajistily stálou a bezproblémovou kontrolu nad svým jaderným arzenálem.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1757846610929721823

Turner ve svém dopise zákonodárcům uvedl, že Výbor pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů hlasoval 13. února pro zpřístupnění určitých informací zákonodárcům k přezkoumání a amerického prezidenta Joea Bidena vyzval, aby odtajnil "všechny informace související s touto hrozbou". Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že na čtvrtek už zorganizoval schůzku s nejvyššími zákonodárci ve výborech pro národní bezpečnost.

Přední demokrat výboru Jim Himes z Connecticutu ve svém prohlášení uvedl, že utajovaná hrozba je sice "významná", ale "není důvodem k panice". "Pokud jde o to, zda lze odtajnit více informací o této problematice, je to hodnotná diskuse, ale není to diskuse, která by se měla vést na veřejnosti," citovala BBC z Himesova prohlášení. Podobně se vyjádřil i předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, podle něhož "není třeba veřejnost znepokojovat".

Bezpečnostní analytik Colby Badhwar v této souvislosti na sociální síti X uvedl, že Rusko před pěti dny vyslalo do vesmíru raketu Sojuz-2-1v s "tajným nákladem" pro ministerstvo obrany. Družice Kosmos-2575 je nyní na oběžné dráze a pod kontrolou ruských vzdušných a kosmických sil.

https://twitter.com/ColbyBadhwar/status/1757826881959743925

Podle zprávy Obranné zpravodajské agentury (DIA) o vesmírné bezpečnosti z roku 2022 Rusko již několik let usiluje o vytvoření protisatelitních systémů, které mají neutralizovat americké vojenské a komerční vesmírné systémy. Ruská doktrína požadovala, aby bylo možné zaměřit se na satelity nepřítele ze země, ze vzduchu, z kybernetického prostoru a z vesmíru, a to pomocí útoků, které sahají od dočasného rušení až po přímé zničení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.