Rusku unikl tajný seznam. Vyplývá z něj, který evropský politik je nejohroženější

Novináři z nezávislých ruskojazyčných médií Mediazona a Medúza získali přístup do neveřejné databáze ministerstva vnitra Ruska. Zjistili z ní, že Rusko kromě jiných hledá desítky politiků a úředníků z Evropy. Pravděpodobně nejvýznamnější hledanou političkou je premiérka Estonska Kaja Kallasová.

"Poprvé v historii je v Rusku hledaná premiérka jiné země – estonská premiérka Kaja Kallasová, která se zasazovala o odstranění sovětských pomníků z veřejných prostranství," uvedla Medúza ve své zprávě. "Kromě ní ruské úřady pátrají také po estonském ministru zahraničí Taimaru Peterkopovi," dodali novináři.

Vyhledávací databáze ministerstva vnitra, kterou mají novináři k dispozici, obsahuje k únoru 2024 téměř 100 000 záznamů. "V databázi jsme našli více než 700 cizinců, kteří byli prohlášeni za hledané v souvislosti s válkou na Ukrajině nebo z politických důvodů," uvádí autoři zprávy. Analýza dat, která má Mediazona k dispozici, ukazuje, že trestní řízení proti zahraničním politikům souvisí zejména s odstraňováním sovětských pomníků.

[chooze:article;value:541513]

​Podobné kroky jako Estonci činili i například politici v Lotyšsku. V roce 2022 tamní poslanci odhlasovali odstoupení od dohody s Ruskem o zachování památníku, což jim umožnilo odstranit pomník sovětských vojáků v hlavním městě Rize. Tím se země dostala do sporu s Moskvou

Nyní Mediazona zjistila, že 59 z 68 poslanců parlamentu, kteří tehdy hlasovali pro odstoupení od smlouvy o památkách, bylo zařazeno na seznam hledaných osob. Mezi hledanými ruskou policií jsou také současný ministr zemědělství Lotyšska Armands Krauze, ministr financí Arvils Ašeradens, ministryně spravedlnosti Inese Libiņa-Egnereová nebo bývalá ministryně vnitra Maria Golubevová.

Hledají i Poláky nebo Japonce

Mezi hledanými jsou i občané Polska. Pravděpodobně právě kvůli demolici pomníků Rusko hledá například starostu města Valbřich Romana Shelemejeho, ředitele Ústavu národní paměti Karola Nawrockého nebo náměstka ministra Karola Rabendu. Na seznamu je také Němec nebo Japonec. V obou případech jde o soudce Mezinárodního trestního soudu v Haagu. 

Velkou kauzou bylo také odstraňování sochy maršála Koněva v Praze. Ta ze svého místa na Praze 6 zmizela v dubnu 2020. O pár dní později došlo k útoku na českou ambasádu v Moskvě a starosta Ondřej Kolář (TOP 09) tenkrát dokonce dostal policejní ochranu.

Jak upozorňuje estonský deník Postimees, Rusko neposkytlo žádné veřejné vyjádření s informací, že na "seznam hledaných zločinců přidalo politiky z pobaltských států a Polska". 

Z Prahy už také zmizela Koněvova ulice. Loni ji Praha přejmenovala. Podívejte se, jak změna probíhala (10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.