Biden vyzval Izrael k příměří. Obává se možného masakru v uprchlickém táboře

Izrael v pondělí oslavoval úspěšnou operaci, při které vysvobodil dvě rukojmí, které při prvotních útocích 7. října unesli teroristé z organizace Hamás. Dva muže se jim podařilo vysvobodit pod záštitou ostřelování. Bojovali přitom o čas, aby teroristé nestihli rukojmí zastřelit dřív, než se k nim izraelští vojáci dostali.

Jenže cena za osvobození byla vysoká. Při ostřelování mělo zahynout několik desítek lidí. Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo na následky dělostřelby nejméně 67 lidí.

[chooze:article;value:541400]

Důvodem je fakt, že izraelští vojáci operovali ve městě Rafáh na jižní hranici Pásma Gazy. Toto město před válkou obývalo asi čtvrt milionu lidí. V důsledku izraelské ofenzivy tam ale hledá útočiště téměř celé obyvatelstvo Gazy, tedy více než milion lidí, kteří nemohli překročit hranici s Egyptem, píše portál BBC.

Izrael stále pracuje na osvobození zajatců. Řada států, včetně jeho spojenců, jej ale odrazuje od útoku na Fatáh. Důvodem je zejména nesmírně vysoká hustota osídlení. Kvůli ní hrozí velké civilní ztráty. 

Mezi světovými lídry, kteří vyzvali Izrael k upuštění od dalších útoků na Rafáh, je i americký prezident Joe Biden. "Vojenská operace v Rafáhu nesmí začít bez důkladného plánu na ochranu a zabezpečení více než milionu lidí, kteří tam hledají útočiště. Lidé, kteří uprchli ze severu Pásma Gazy, jsou tam nyní namačkáni a zcela zranitelní. Musí být ochráněni," prohlásil podle portálu Guardian Biden.

[chooze:article;value:541298]

Prezident USA to oznámil po jednání s jordánským králem Abdulláhem II., který je sousedem Izraele a klíčovým spojencem Američanů na Blízkém východě. "Nemůžeme stát opodál a nechat to pokračovat. Potřebujeme trvalé příměří, a to hned," doplnil Bidena Abdulláh.

Právě na příměří v současnosti pracuje Bidenova administrativa. Podle agentury Reuters se snaží vyjednat klid zbraní, který by trval alespoň šest týdnů. Bidena také údajně frustruje izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který žádosti o umírněnost ignoruje.

Netanjahu odmítl také dřívější nabídku Hamásu na příměří, kterou teroristická organizace vyslala minulý týden. Výměnou za ukončení útoku na Gazu nabízel Hamás výměnu izraelských rukojmích za Palestince vězněné Izraelem. Tuto nabídku však Netanjahu, který dříve tvrdil, že jediným cílem Izraele je osvobození zajatců, smetl ze stolu. V Gaze totiž požaduje totální vítězství nad Hamásem, podotkl portál BBC.

Biden zkritizoval Izrael. Jeho postup označil za přehnaný (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.