Světový rekordman v maratonu Kelvin Kiptum a jeho trenér zahynuli při autonehodě

Kiptum a jeho trenér Gervais Hakizimana zemřeli v neděli večer při dopravní nehodě u města Eldoret v Rift Valley, uvedla CNN s odvoláním na keňskou policii. Policejní velitel okresu Elgeyo Marakwet Peter Mulinge uvedl, že čtyřiadvacetiletý keňský sportovec, který řídil Toyotu Premio, a jeho trenér zemřeli na místě nehody.

"Ztratil kontrolu nad vozidlem, vybočil ze silnice, vjel do příkopu a narazil do velkého stromu," řekl Mulinge. Nehoda se stala kolem 23. hodiny místního času.Třetí pasažér podle jeho slov přežil s vážnými zraněními.

Tragédii potvrdil bývalý keňský premiér Raila Odinga, který na sociální síti X napsal: "Zničující zpráva, kdy truchlíme nad ztrátou pozoruhodné osobnosti, Kelvina Kiptuma, světového rekordmana a ikony keňské atletiky. Společně se svým trenérem dnes v noci tragicky zemřeli při nehodě. Upřímnou soustrast jeho blízkým, přátelům a celému sportovnímu společenství. Náš národ truchlí nad hlubokou ztrátou skutečného hrdiny."

[chooze:article;value:523633]

Fenomenální atlet loni překonal traťový rekord londýnského maratonu a zvítězil v mužském závodě druhým nejrychlejším časem v historii, když cílovou pásku protnul v čase dvě hodiny, jedna minuta a 25 sekund. V loňském roce se mu podařilo překonat světový rekord v mužském maratonu, který v Chicagu uběhl za dvě hodiny a 35 sekund, čímž překonal čas svého keňského kolegy Eliuda Kipchogeho. Stanice Sky News uvedla, že jeho rekord minulý týden oficiálně potvrdila mezinárodní atletická federace.

https://twitter.com/RailaOdinga/status/1756809642984804558

Prezident Světové atletiky Sebastian Coe na Twitteru napsal: "Jsme šokováni a hluboce zarmouceni zprávou o zdrcující ztrátě Kelvina Kiptuma a jeho trenéra Gervaise Hakizimany. Jménem celé světové atletiky vyjadřujeme nejhlubší soustrast jejich rodinám, přátelům, týmovým kolegům a keňskému národu."

"Teprve začátkem tohoto týdne jsem mohl v Chicagu, kde Kelvin vytvořil svůj mimořádný světový rekord v maratonu, oficiálně potvrdit jeho historický čas. Neuvěřitelný sportovec zanechal neuvěřitelný odkaz, bude nám velmi chybět," uvedl Coe.

Kiptumův trenér, šestatřicetiletý Hakizimana, byl bývalý profesionální atlet ze Rwandy, který se účastnil různých závodů od běhu na 5 000 metrů až po půlmaraton.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.