Přijde revoluce školního stravování. Problémem jsou ale platy kuchařů

Více celozrnných potravin a čerstvé zeleniny, méně soli a slazených nápojů, žádné instantní směsi a polotovary. Tak by už od září mělo vypadat stravování ve školních jídelnách.

"Spotřební koš byl nastavený zhruba v roce 1992, takže je nabíledni, aby se přepočítal na současné typy potravin a trendy. Teď máme nové technologie, které nám umožňují šetrně vařit," uvádí výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda.

[chooze:article;value:496090]

​Nově se také sjednotí metodika pro vaření dietních jídel. "Cílem je, aby postupovali všichni jednotně. Tedy školní jídelny, které už dietní stravu poskytují, i ty, které se teprve chystají," upřesňuje Jahoda.

S kvalitou jídel souvisí i platové podmínky zaměstnanců. Ty jsou v současnosti nastavené tak, že se noví kuchaři a kuchařky do školních jídelen nehrnou.

"Situace je kritická, a to nejsou žádné poplašné zprávy. Vyučená kuchařka, která má 5 let praxe, má 23 500 korun hrubého. To je žalostně málo. Ta práce je vyloženě fyzicky náročná, vyžaduje spoustu kreativity," dodává šéf Asociace školních jídelen. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.