PŘEHLED: Trus i kontaminované potraviny. Inspektoři zavírali desítky obchodů

[chooze:gallery;value:34743]

​Přes 70 obchodů museli podle informací z jejich webu inspektoři jen za poslední rok zavřít. Kromě menších večerek se na jejich seznamu objevily i velké řetězce jako Lidl, Kaufland, BILLA, Penny Market, Tesco či Albert.

Problémy, které obchody mají, se často opakují. Častý je trus hlodavců, nečistoty, mnohdy jsou potraviny poškozené nebo kontaminované škůdci. 

Na konci ledna musela inspekce zavřít na jeden den například Tesco v Neratovicích. "Nález mrtvého hlodavce se týkal pouze skladu, nikoliv naší prodejny. V prodejně inspekce nic nenašla. Nález jsme neprodleně odstranili a zaměstnance opětovně proškolili v nastavených postupech a procesech. Zákazníkům bychom se rádi omluvili za nepříjemnosti," reagovala na nález mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

[chooze:article;value:538621]

Podobné problémy měl ve stejné době i Albert v Berouně. Tam našli trus hlodavců. V provozovně se navíc kouřilo. Zavřená také byla jeden den.

Na konci prosince měly podobné problémy i Penny Market a BILLA. Hlodavce či trus, který po sobě zvířata zanechala, našli v prodejnách Penny Marketu v Pardubicích a Chlumci nad Cidlinou i obchodě BILLA v Prostějově. Na Praze 1 byl zase hmyz a škůdci kontaminované potraviny. 

Bezchybný v prosinci nebyl ani Lidl, kterému kvůli riziku kontaminace potravin zavřeli prodejnu ve Znojmě. Na všechny příklady zavřených prodejen se můžete podívat v galerii na začátku článku.

Češi si oblíbili nákupy v Německu. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.