Hladina některých řek nebezpečně stoupla. Druhý stupeň bude platit ještě v úterý

[chooze:gallery;value:34755]

​Druhý povodňový stupeň aktuálně platí na několika úsecích Labe a Úpy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na mnoha dalších místech je vyhlášený první povodňový stupeň.

"Třetí (nejvyšší) stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost," přiblížili meteorologové.

[chooze:article;value:541342]

​Výstraha druhého nejvyšší stupně je vyhlášena do odvolání pro Středočeský (Poděbrady), Královéhradecký (Trutnov, Vrchlabí, Náchod), Pardubický (Pardubice) a Olomoucký kraj (Olomouc, Litovel, Mohelnice, Zábřeh, Přerov).

Varování nejvyššího stupně meteorologové před polednem stáhli. "Hladina horního Labe se udrží do večera nad úrovní 2. SPA, poté se bude udržovat na prvním stupni. Druhý stupeň se udržuje na Labi i v Profilu Němčice a také na dolním toku Cidliny. Na horním toku Moravy již hladina postupně klesá a v důsledku dotoku mírně stoupá hladina v profilech Moravičany a Olomouc, kde bude 2. SPA platit i během úterý," uvedli na sociální síti X meteorologové z ČHMÚ.

Na dalších místech pak platí povodňová bdělost, tedy nejnižší stupeň výstrahy před povodněmi. Detaily najdete v mapě níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.