El Niño je na vrcholu. Blíží se ale něco mnohem horšího, varují meteorologové

Meteorologický jev El Niño je v letošním roce jedním z nejsilnějších v historii. Maximální síly, kvůli které o něm odborníci hovoří jako o super El Niñu, už ale dosáhl a aktuálně je ve fázi slábnutí. Podle meteoroložky Michelle L'Heureuxová, kterou citoval portál Klima.gov, by se měl dostat do neutrální fáze zhruba na jaře.

Jenže s koncem El Niña se počasí nezklidní. Existuje totiž 55procentní šance, že se na severní polokouli následně rozvine opačný fenomén – La Niña. Ta by podle L'Heureuxová mohla přijít během letních měsíců. Pokud se tak nestane, existuje až 77procentní šance, že přijde na podzim.

Jak připomíná web Fox Weather, meteorologický jev La Niña obvykle způsobuje sucho na jihu USA a na severozápad Pacifiku přináší chladnější a vlhčí počasí. Jsou pro něj typické také podprůměrné teploty povrchové mořské vody, které povětšinou doprovází vysoký tlak.

[chooze:article;value:541223]

La Niña i El Niño do jisté míry ovlivňují počasí i v Evropě. Vzhledem k tomu, že se tyto meteorologické události odehrávají nad Pacifikem, jejich dopady na teploty u nás jsou mírnější. Podle meteorologa Petra Dvořáka se pohybují jen na několika málo procentech.

"Je to úkaz, který se odehrává na opačné straně zeměkoule. Pokud se nějak projevuje, což částečně ano, tak zhruba z pěti procent," řekl Dvořák. I tak ale například v letech 2010 a 2020 byla u nás zima vlivem El Niño bohatá na sníh.

Vysílání TV Nova se vrátilo v čase. Relace o počasí vypadala stejně, jako před 30 lety:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.