Vědci odhalili dvě hlavní příčiny demence. Vyhnout se jim je prakticky nemožné

Studie vědců z americké University of Southern California přinesla překvapivá zjištění ohledně Alzheimerovy choroby. Výsledky ukázaly, že za její šíření zřejmě mohou dvě zásadní příčiny – znečištěné ovzduší a gaučový životní styl.

Alzheimerova choroba tady totiž prý nebyla vždycky. Její šíření mělo údajně nastat až s rozvojem měst. Právě ten má mít na svědomí ono znečištěné ovzduší a přispěl i k lenivějšímu stylu života.

K takovým závěrům došli vědci poté, co zkoumali zápisky lékařů ze starověkého Řecka a Říma. Ti měli sice poznamenat, že stárnutí přináší problémy s pamětí, ale zmínky o vážnějších příznacích se v textech starých i 2 500 let prakticky nenašly.

[chooze:article;value:540160]

​"Staří Řekové měli velmi málo zmínek o něčem, co by připomínalo alespoň mírné kognitivní poškození. Ale našli jsme je," řekl jeden z autorů studie Caleb Finch. "Když jsme se dostali k Římanům, našli jsme nejméně čtyři prohlášení, která naznačují pokročilou demenci, ale zda šlo přímo o Alzheimerovu chorobu, nelze říct," dodal.

Finch se rozhodl studii posunout ještě dál a výsledky zkoumal u kmene Tsimane, který ještě dnes obývá amazonský deštný prales. Tito původní obyvatelé mají předindustriální životní styl, jsou velmi aktivní a jak výzkum ukázal, výskyt této nemoci je u nich na velmi nízké úrovni. Demencí tam trpí zhruba jedno procento obyvatel.

Světový den Alzheimerovy choroby připadá na 21. září. Na celém světě nemocí trpí miliony lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.