Neférové ceny u dodavatelů energií. Úřady za ně rozdaly desítky pokut

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam kontrol spojených se zákonem o cenách. Kontroly proběhly v loňském roce a zaměřovaly se na předchozí období. Někdy sahaly až do roku 2013. Ve spojitosti s nimi udělily příslušné úřady desítky pokut, někdy i poměrně vysokých, přesahujících 100 tisíc korun.

Hned na začátku loňského roku dostala od Energetického regulačního úřadu pokutu ve výši 1 500 000 Kč firma C-Energy Planá s.r.o. Ta měla požadovat cenu, jejíž výše nebo kalkulace nebyla v souladu s podmínkami věcného usměrňování cen stanovených zákonem. Pokutu 200 000 Kč pak za stejný přestupek dostala také společnost Brudra s.r.o.

Pokuty rozdávala též Státní energetická inspekce. Sankci 180 000 Kč si vysloužila firma Aurobond Group a.s., která podle inspektorů nedodržela věcné podmínky, pravidla nebo postupy pro stanovení úředních cen. Za stejný prohřešek dostali pokutu 150 000 Kč Pavel Andres z Brna a 838 114 Kč Petr Slatinský ze Stařeče.

[chooze:article;value:540459]

Pokutu 200 tisíc, taktéž v souvislosti s nedodržením podmínek u úředních cen v energetice, dostala firma TRIMA-PTU s.r.o. Mimo energetiku pak, ve spojitosti se stejným paragrafem, udělil pokutu také Státní ústav pro kontrolu léčiv. Šlo o 200tisícový trest pro firmu Nelkore.

Od Specializovaného finančního úřadu dostaly pokutu v souvislosti s nezákonným usměrňováním cen Šumavské vodovody a kanalizace, a to 100 000 Kč. Firma Menop pak dostala pokutu ve výši 170 000 Kč za to, že neevidovala informace o cenách. Společnost Dentální ateliér plus s.r.o. dostala pokutu 210 000 Kč za požadování nezákonné ceny v souvislosti s věcným usměrňováním.

Menší pokuty ve spojitosti s cenami udělily také krajské úřady. Z pravidla se ale pohybovaly v řádu stovek či nižších tisíců korun. Za nedodržení úředně stanovené ceny ale vysoké pokuty uděloval Magistrát hlavního města Prahy, konkrétně jako odbor dopravy. Stotisícovou pokutu dostal subjekt Volodymyr Lastovychak – Pardam, 400tisícovou pak Martin Beňák z Prahy 2.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.