Polsko nebo Lotyšsko nenapadneme. Na Ukrajině nemůžeme prohrát, řekl Putin

“Nikdy se to nestane,“ uvedl Putin k možné prohře na Ukrajině. Rusko podle něj bude bojovat za své zájmy, ale nemá zájem rozšiřovat válku na Ukrajině do dalších zemí, jako je Polsko nebo Lotyšsko. Rozhovor s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem se uskutečnil v úterý v Moskvě a novinář ho zveřejnil na svých webových stránkách a sociálních sítích v noci na pátek našeho času.

Carlson je prvním západním novinářem, kterému šéf Kremlu poskytl interview od počátku invaze na Ukrajinu, přestože se o rozhovor opakovaně snažila mnohá renomovaná média. Moskva si Carlsona vybrala, protože se jeho přístup liší od “jednostranného“ zpravodajství západních médií, uvedla agentura Reuters. Carlson je bývalou hvězdou konzervativní televize Fox News a má blízko k exprezidentovi Donaldu Trumpovi.

https://twitter.com/TuckerCarlson/status/1755734526678925682

Na otázku, zda si dokáže představit, že by poslal ruské vojáky do Polska, které je členem NATO, prezident Putin odpověděl: "Pouze v jednom případě, pokud Polsko zaútočí na Rusko. Proč? Protože nemáme zájem o Polsko, Lotyšsko ani nikde jinde. Proč bychom to dělali? Prostě nemáme žádný zájem."

Šéf Kremlu při zdůvodnění postupu na Ukrajině obšírně zabrousil do historie až k počátkům ruského státu. Prohlásil, že slovo Ukrajinec neoznačovalo žádnou národnost, ale někoho, kdo žil na okraji státu nebo vykonával pohraniční strážní službu. Současný konflikt podle něj začala v roce 2014 Ukrajina.

[chooze:article;value:540535]

​Rozhovor trval dvě hodiny a Putin mluvil rusky s anglickým překladem. Carlson jeho dlouhé monology nepřerušuje. Prezident v nich mimo jiné obvinil členské státy NATO z toho, že se snaží zastrašovat lidi imaginární ruskou hrozbou, ale daleko víc než Ruska se bojí Číny.

Zabrousil i za americkými prezidenty. Uvedl, že má "velmi dobré vztahy" s Georgem W. Bushem i s Donaldem Trumpem. Naopak si nevzpomíná, kdy naposledy hovořil s Joe Bidenem, od zahájení invaze spolu nepromluvili.

Přišla řeč i na amerického novináře Evana Gershkoviche zadržovaného v Rusku kvůli údajné špionáži. Putin vyjádřil přesvědčení, že se podaří dohodnout se Spojenými státy “recipročně“ jeho propuštění, o čemž jednají tajné služby obou zemí.

Co z toho oba mají?

Carlsona při jeho pobytu v Moskvě sledovali ruští novináři na každém kroku jako největší celebritu. Západní žurnalisté ho označili za kremelského propagandistu. Interview s Putinem je podle BBC výhodné pro obě strany. Carlson dostal ve Fox News padáka, který je dáván do souvislosti s obří pokutou, kterou televize musela zaplatit v mimosoudním vyrovnání za šíření pomluv o zfalšování výsledků prezidentských voleb v neprospěch Trumpa. Carlson poté založil vlastní mediální společnost a rozhovorem s Putinem chce dokázat, že je stále velkým hráčem na mediálním trhu.

Putinovi pak prezentace umožní, aby se jeho názory a ruská interpretace války na Ukrajině dostaly ke konzervativnímu americkému publiku v době, kdy republikáni blokují další pomoc Ukrajině. Proti ní je i žhavý kandidát na prezidenta Trump, který se ostatně nechal slyšet, že by si Carlsona dokázal představit jako svého viceprezidenta.

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý k situaci na Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.