Firma odmítla uhradit přeplatky za energie. Lidé na ně čekali dlouhé měsíce

Milanu Kosekovi z Brna dlužila společnost Lidová energie přes 75 tisíc korun. Na dopisy ani e-maily nereagovala, na zákaznickou linku se nedalo dovolat. Když Lidovou energii kontaktoval pořad Na vaší straně, pan Kosek měl záhy své peníze na účtu. "Dívali jsme se na účet, hned jak jste volal, a zjistili jsme, že už to tam je," řekl na začátku ledna Milan Kosek.

Vzápětí se ozvali další klienti stejné společnosti. "Maminka již v březnu 2023 požadovala provedení vyúčtování a vrácení přeplatku, který jí nebyl po zúčtovacím období zaslán," napsala paní Dana. Vlasta Hýsková zase u Lidové energie urgovala vrácení přeplatku dvakrát doporučeným dopisem a sedmkrát e-mailem. Marně. Důchodce Zdeněk Dvořák se také domáhá vrácení přeplatku. "31 tisíc a asi 14 nebo tak nějak to je. Pro mě to rozhodně není zanedbatelná částka," napsal. 

Pěti klientům dlužila Lidová energie dohromady přibližně čtvrt milionu. 

[chooze:article;value:533111]

Také pan Zdeněk se snažil ze společnosti dostat přeplatek. "Jedná se o případ matky mé manželky, je jí 92 let. Za zúčtovací období 2021 až 22 dostala fakturu ve výši asi 220 tisíc korun. Použili jiný ceník, než měli podle smlouvy použít. Takže měla v podstatě vyúčtovánu asi třikrát větší částku. Psal jsem několik e-mailů, pak mi zavolala nějaká paní účetní. Když jsem jí to vysvětlil, tak nám poslala opravné vyúčtování. Místo nedoplatku v řádu desetitisíců tam byl přeplatek 92 tisíc," popsal případ své tchyně.

A lidí s podobnými problémy se redakci ozvalo několik. Lidová energie je poměrně malý dodavatel, v průběhu roku ztrácela klienty a v prosinci měla jen 571 odběrných míst na elektřinu a 316 na plyn, stížnosti zákazníků na její praktiky přesto pořádně zaměstnávaly Energetický regulační úřad (ERÚ).

"Kdybychom vzali loňský rok, tak pokud vezmeme počet zákazníků jednotlivých dodavatelů a vynásobili bychom je počtem stížností na ty dodavatele na ERÚ, tak Lidová energie opravdu patřila k obchodníkům nejzmiňovanějším," řekl mluvčí ERÚ Jan Hamrník.

Klienti si nejčastěji stěžovali na nevrácené přeplatky nebo na nedodaná vyúčtování. "Proto jsme udělili Lidové energii nejvyšší pokutu roku 2023 ve výši takřka 2,25 milionu korun. Další pokuta, kterou jsme udělili, je zatím nepravomocná," dodal Hamrník.

[chooze:article;value:538036]

​Příběh je to většinou stejný. Klienti se k Lidové energii dostali přes zprostředkovatele. V tomto případě to většinou byla společnost České aukce. "K Lidové energii jsem se dostal aukcí, firma mě tam naverbovala, prostě řekli: 'Jo, aukce, budete mít takové a takové ceny.' Byla to Česká aukce," popsal pan Dvořák.

"Zprostředkovatelé byli aktivní od roku 2018, kdy jsme na ně dostávali celou řadu podnětů. S energetickou krizí jejich činnost ustala, teď zas začíná boj o zákazníky, a jak šly ceny dolů, začínají se probouzet," dodal mluvčí ERÚ.

Klienti se shodují, že v prvních letech nebyly s Lidovou energií problémy. Potíže se začaly kupit až v poslední době, kdy společnost neposílala včas vyúčtování. Když už ho klienti dostali, tak na přeplatky, které na něm byly uvedené, většinou čekali marně. A co v takovém případě můžeme dělat?

"V první řadě je dobré vyrozumět přímo Lidovou energii, aby přeplatek vrátila. Lze to dopisem, e-mailem, lze zaslat předžalobní výzvu, vymáhat soudně," vyjmenoval Martin Pitron z časopisu dTest.

[chooze:article;value:539928]

​Máte také možnost si přeplatek takzvaně započíst proti zálohám. Svému dodavateli pošlete vyrozumění o úkonu započtení a nebudete platit zálohy až do chvíle, než tím vyčerpáte částku, kterou vám dluží. Je to jednostranný krok, dodavatel to nemůže odmítnout. Nelze ale zálohy jen tak přestat platit, dodavatele musíte upozornit dopředu. "Pokud by tak neučinili, hrozil by jim černý odběr nebo odstřihnutí dodávek energií," dodal Pitron.

Klienti Lidové energie, kteří redakci Na vaší straně oslovili, ale většinou tuto možnost využít nemohli. Smlouvy se společností jim končí letos a přeplatky jsou tak vysoké, že by je nestihli vyčerpat. Peníze chtěli vrátit zpátky na účet, Lidová energie s nimi ale měsíce nekomunikovala. A tak ještě předtím, než jsme za nimi vyrazili natáčet, jsme ji oslovili my. 

Ještě před domluveným setkáním s redakcí Lidová energie klientům přeplatky vrátila. "Peníze mám na účtu do halíře," řekl pan Dvořák. A podobně na tom i byli další klienty, kteří se na redakci obrátili. "Babičce přišlo z těch 92 tisíc 82 tisíc, proběhlo tam nějaké vzájemné započtení pohledávek. Takže v tomto směru ten plyn byl nyní vaší zásluhou víceméně vypořádán," přidal se pan Zdeněk.

Advokátka nás obrala o miliony, říkají klienti. Teď se snaží změnit pravidla:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.