Drsné prohlášení Kim Čong-una: Můžeme okupovat Jižní Koreu, hrozí

KLDR si v těchto dnech připomíná založení Korejské lidové armády a Kim Čong-un v rámci oslav navštívil také ministerstvo obrany. Tam ve svém projevu označil Jižní Koreu za loutku a úhlavního nepřítele, na kterého se v případě nouze nebude bát zaútočit.

"V krajním případě je jejich obsazení nezbytným opatřením pro bezpečnost naší země, mír a stabilitu naší budoucnosti," prohlásil severokorejský lídr podle ruské agentury RIA Novosti.  "Jiží Korea může být kdykoliv napadena a zničena," pokračoval ve své řeči na ministerstvu obrany. 

[chooze:article;value:540006]

Zmíněný portál cituje Kim Čong-unova slova z páteční zprávy korejské agentury KCNA. Ta poté publikovala i zkrácenou anglickou verzi textu, v té už ale výhružka vůdce KLDR chyběla. Podle webu Japan Times agentura o den dříve informovala také o zasedání severokorejského parlamentu, který jednal o zrušení několika dohod uzavřených s Jižní Koreou.

Nejvyšší lidové shromáždění odhlasovalo zrušení všech dohod o podpoře hospodářské spolupráce, které KLDR s Jižní Koreou v minulosti uzavřela. Vládnoucí Korejská strana práce navíc odhlasovala i zrušení zákonů, které upravují ekonomické vazby se Soulem.  

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení sdělilo, že postup Severu není překvapující a povede pouze k prohloubení jeho izolace. Jednostranný krok KLDR jihokorejské úřady prý neuznávají. Vztahy mezi zeměmi se tak dál zhoršují.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.