Naděždin se novým prezidentem Ruska nestane. Úřady stáhly jeho kandidaturu

Volební komise ve čtvrtek stáhla kandidaturu Borise Naděždina z nadcházejících prezidentských voleb, a to kvůli chybám v podpisech. Podle komisařů Naděždin předložil 105 000 podpisů, 15 % z nich ale nebylo platných, píše web Moscow Times. V podpisech komise našla různé nesrovnalosti, 11 podpisů údajně patřilo lidem, kteří už nejsou naživu.

Podle ruských zákonů musí potenciální kandidát bez stranického zastoupení v parlamentu nasbírat 100 000 platných podpisů. Z náhodně vybraných 60 000 podpisů jich komise 9 147 označila za neplatné. Naděždin tedy podle komisařů předložil 95 587 platných podpisů. "To na registraci kandidáta nestačí," oznámil komisař Andrej Šutov.

[chooze:article;value:540078]

Aby se mohl Naděždin o prezidentskou funkci dál ucházet, musí prokázat platnost 4 500 podpisů, upozornil list The Guardian. Proti rozhodnutí komise se plánuje odvolat k nejvyššímu soudu a komisi požádal o prodloužení lhůty na kontrolu podpisů. Ředitelka Centrální volební komise Ella Pamfilovová jeho žádost ale zamítla.

"Chtějí pro mě hlasovat miliony lidí a vy mi tady říkáte o 11 mrtvých duších," neskrýval Naděždin své rozhořčení na čtvrtečním zasedání. V březnových volbách měl být přitom jedním z největších Putinových oponentů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.