Ukrajina vytvoří samostatný vojenský útvar zaměřený na bezpilotní letouny

Síly bezpilotních systémů se údajně zaměří zejména na zlepšení práce Ukrajiny s drony, vytvoření speciálních jednotek zaměřených na drony, rozšíření výcviku, systematizaci jejich používání, zvýšení výroby a prosazování inovací, píše deník Kyiv Independent.

Podle prezidentské kanceláře bude cílem divize "zvýšit schopnosti ukrajinských ozbrojených sil a využívat bezpilotní a robotické letecké, námořní a pozemní systémy". "Tento rok by měl být rozhodující v mnoha ohledech a samozřejmě i na bojišti," řekl Zelenskyj. Drony a bezpilotní systémy podle jeho slov prokázaly svou účinnost v bojích na zemi, na obloze i na moři.

[chooze:article;value:539722]

"Ukrajina díky dronům skutečně změnila bezpečnostní situaci v Černém moři. Odrážení útoků na zemi je z velké části dílem dronů. Rozsáhlé ničení okupantů a jejich techniky je také zásluhou dronů." Zelenskyj poznamenal, že vytvoření útvaru se ujme armáda, ministerstvo obrany a vláda jako celek.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1755010680225243296

Oznámení přichází v době, kdy Ukrajina usiluje o zavedení nových vojenských strategií, konkrétně se zvýšeným důrazem na protivzdušnou obranu. V posledních týdnech vláda zdůrazňovala potřebu rozšíření kapacit protivzdušné obrany od svých západních partnerů.

Na tiskové konferenci ve Vilniusu na začátku tohoto roku Zelenskyj uvedl, že Ukrajina v současné době nemá možnost vyrobit vlastní moderní systém protivzdušné obrany, který nutně potřebuje k ochraně svých občanů před ruskými údery. Přitom poukázal na masové údery po celé Ukrajině z konce prosince a začátku února, které zasáhly "civilní infrastrukturu, lidi, mateřské školy".

Dostatečné systémy protivzdušné obrany jsou proto "věcí číslo jedna", která nyní na Ukrajině chybí, řekl Zelenskyj. Koncem minulého měsíce ukrajinský prezident po svém prohlášení ve Vilniusu potvrdil, že Ukrajina má dohody o zahájení společné výroby zbraní a munice, včetně bezpilotních letounů.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda: Válka na Ukrajině skončí kompromisem stejně jako ostatní konflikty v historii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.