Počasí rozpůlilo Česko. Mapa, kudy se k nám řítí mrazivá zima a sníh

[chooze:gallery;value:34723]

​Počasí rozdělilo Česko na polovinu a do severnějších oblastí opět nakoukla zima. Na severu země bude vydatně sněžit, zato na jižní Moravě se během dne rtuť teploměru vyšplhá až ke 13 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil mapy, které teplotní rozdíly zobrazují.

Ochlazení se má do Česka přihnat ze severu. "To se projeví i na skupenství srážek, kdy budou přibližně v severní polovině území postupně smíšené nebo sněhové, a to i v nižších polohách," vysvětlili meteorologové.

V nejsevernějších oblastech Čech má kvečeru sněžit prakticky ve všech polohách. Na Šumavě se sníh objeví zřejmě jen přechodně v nejvyšších nadmořských výškách kolem 1 100 až 1 200 metrů nad mořem.

[chooze:article;value:540677]

​V noci na čtvrtek by teploty na severu Královéhradeckého kraje měly spadnout výrazně pod nulu. Vzhledem k různorodosti počasí ale meteorologové radí sledovat i krajské předpovědi počasí, které dokáží změny lépe zachytit.

​Pro několik krajů platí také výstraha před povodněmi, kterou ČHMÚ ve středu zpřísnil. Vysoké nebezpečí hlásí pro Plzeňský kraj (Sušice). Výstraha tam platí od čtvrteční půlnoci do pátečního poledne. "V povodí horní Otavy očekáváme v noci na čtvrtek výrazné vzestupy hladin až nad 1. SPA. Během čtvrtka by některé úseky Vydry, Křemelné nebo Otavy mohly překročit úroveň 2. SPA," upozorňují meteorologové.

Do odvolání je výstraha v platnosti pro Středočeský kraj (Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Mělník, Neratovice) a Ústecký kraj (Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem, Ústí nad Labem). Do šesté hodiny večerní pak výstraha před povodněmi platí i pro Středočeský kraj (Český Brod, Kolín, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady), Pardubický kraj (Přelouč, Pardubice) a Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Jaroměř).

[chooze:article;value:540526]

Stále je také v platnosti výstraha před silným větrem. Ta platí až do středečních 18 hodin pro Prahu, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Moravskoslezský kraj a Kraj Vysočina.

Výstraha platí i pro části kraje Jihočeského (Blatná, Dačice, Milevsko, Písek, Strakonice, Tábor, Vimperk), Ústeckého (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Louny, Most, Podbořany, Žatec), Libereckého (Jilemnice, Semily, Turnov), Jihomoravského (Boskovice, Ivančice, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo) a Olomouckého (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh).

O počasí mluvila také meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.