Na odtržených dveřích Boeingu chyběly klíčové šrouby, zjistili vyšetřovatelé

K nehodě došlo letos 5. ledna poté, co Boeing 737 Max 9 společnosti Alaska Airlines odstartoval z Portlandu ve státě Oregon. Když letoun vystoupal do výšky asi pěti kilometrů, došlo k odtržení panelu dveří od trupu letadla. Na palubě došlo k rychlému poklesu tlaku a stroj musel nouzově přistát zpět v Portlandu. Během incidentu naštěstí nebyl nikdo vážně zraněn, ale událost vyvolala závažné otázky týkající se kontroly kvality u společnosti Boeing a jejích předních dodavatelů, píše server NPR.org.

NTSB ve své devatenáctistránkové zprávě uvádí, že čtyři šrouby, kterými byl dveřní panel připevněn k trupu letadla, nebyly nalezeny. Vyšetřovatelé zároveň dodali, že "pozorované stopy poškození a absence kontaktního poškození" na dveřním panelu a samotném letadle naznačují, že šrouby "chyběly" už předtím, než byl panel od trupu letadla odtržen.

[chooze:article;value:535965]

Dveřní záslepku původně vyrobil a instaloval kansaský dodavatel Spirit AeroSystems a poté byla odeslána k montáži do továrny společnosti Boeing v Rentonu ve Washingtonu. Po příjezdu do Washingtonu byly podle NTSB na trupu objeveny poškozené nýty, které si vyžádaly otevření panelu kvůli opravě. Poté, co pracovníci společnosti Spirit AeroSystems v továrně Boeingu tuto opravu dokončili, nebyly už šrouby namontovány zpět, jak vyplývá z fotodokumentace, kterou NTSB poskytla společnost Boeing.

https://twitter.com/NBCNews/status/1754966923882729610

Společnost Boeing ve svém prohlášení uvedla, že zjištění NTSB urychleně přezkoumá. "Ať už budou konečné závěry jakékoliv, společnost Boeing nese odpovědnost za to, co se stalo," uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun. "Taková událost se nesmí stát v letadle, které opustí naši továrnu. Pro naše zákazníky a jejich cestující to prostě musíme dělat lépe." Server NPG.org uvádí, že vyšetřování NTSB pokračuje a může trvat déle než rok, než bude dokončena závěrečná zpráva.

Incident vyvolal další krizi společnosti Boeing. Problémový výrobce letadel stále pracoval na obnovení důvěry veřejnosti poté, co ve dvou letadlech 737 Max 8, která se zřítila v letech 2018 a 2019, zahynulo 346 lidí.

Správce Federálního úřadu pro letectví (FAA) Michael Whitaker uvedl, že FAA vyslal do washingtonských závodů Boeingu asi 20 inspektorů a šest inspektorů do továrny Spirit AeroSystems v Kansasu, kde se vyrábějí trupy letadel 737. Ti mají za úkol zpracovat audit výroby a průzkum zaměstnanecké kultury v Boeingu. Whitaker dodal, že úřad počká na jejich dokončení, než rozhodne o trvalém plánu kontrol.

FAA již učinil bezprecedentní krok, kterým nařídil společnosti Boeing, aby nezvyšovala tempo výroby letounů 737 Max nad 38 letadel měsíčně, dokud se FAA nepřesvědčí, že se opatření společnosti Boeing v oblasti kontroly kvality zlepšila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.