Počet lidí okradených přes internet přibývá. A bude hůř, tvrdí odborníci

Dvaadvacetiletému muži zmizelo z účtu několik tisíc po nákupu v internetovém obchodě. Netušil totiž, že se nejedná o e-shop, ale o podvodnou webovou stránku.

"Zadal jsem tam číslo svojí karty. Potom mi zhruba nějak ve tři ráno zmizelo z účtu pět tisíc. Viděl jsem, že to odešlo na nějaký pofidérně pojmenovaný účet, ale naštěstí jsem měl zbytek peněz na spořícím účtu," popsal poškozený nepříjemnou situaci.

Právě nejrůznější internetové podvody jsou nejrozšířenější formou kyberkriminality. Patří mezí ně například i šíření dětské pornografie nebo šíření nenávisti. V loňském roce policie zaznamenala zhruba 19,5 tisíce takových trestných činů. Ani zdaleka to ale nejsou všechny.

[chooze:article;value:539581]

"Registrovaná kriminalita je jen desetiprocentní špičkou obrovského ledovce, který se ukrývá pod hladinou dohledu oficiálních orgánů," upozorňuje ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík.

Fenoménem se stávají podvody s využitím umělé inteligence. "Jejím prostřednictvím a díky stále dokonalejším deepfake podvrhům poroste zneužívaní identit, vytváření podvodných webových stránek, ale i zneužívaní politiků, umělců, odborníků a dalších osobností k vytváření dezinformací, kampaní na ovlivňování veřejného mínění," předpovídá Barbořík.

[chooze:article;value:538950]

Riziko kyberútoku může hrozit i přes takzvané chytré spotřebiče. Jedná se například o chytré teploměry, lednice, ale i vysavače nebo dětské chůvičky, které v sobě mají kameru. Experti proto doporučují mít u chytrých zařízení nejnovější verzi software programů a také používat dostatečně silná hesla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.