Teplotní šoky a prudký vpád bouřek. Modely už naznačují, jaké bude jaro

Zima se pomalu chýlí ke konci. Ve čtvrtek 1. února totiž odstartoval poslední zimní měsíc, a už 1. března se tedy z pohledu meteorologů probudíme do jara. Na příjemné jarní počasí si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

"Sezónní výhledy počasí počítají všechny tři meteorologické jarní měsíce s kladnou teplotní odchylkou," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. "Nástup jara by měl být ale relativně pozvolný," dodala.

[chooze:article;value:539912]

​Pro první polovinu jara bývá typické zejména proměnlivé počasí. Na horách obvykle ještě sněží a objevují se i bouřky, které mnohdy doprovází sněžení i v nižších nadmořských výškách.

S vpády chladnějšího vzduchu se naplno nerozloučíme ani v dubnu, kdy bychom se spíše měli připravit na značně proměnlivé počasí. "Duben přinese to pravé aprílové počasí a velké teplotní výkyvy," řekla Honsová.  

Květen se ponese ve znamení bouřek. "Na srážky bohatý, respektive srážkově nadprůměrný, by měl být z jarních měsíců květen," upozornila meteoroložka. "To se bude rozjíždět bouřková sezóna," uzavřela.

Počasí se o víkendu razantně změní. Vysoké teploty doprovodí silný vítr:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.