Roste strach ze třetí světové. Expert řekl, co chystají Čína s Ruskem

Čtyři měsíce trvající válka na Blízkém východě a krvavý konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, od jehož začátku uplynou za několik dnů už dva roky, vyvolávají velké obavy z možného vypuknutí třetí světové války. Vojenský expert a odborník na zahraniční politiku Sean McFate ale pro deník Mirror řekl, že tento strach není v současné době namístě.

Do právě probíhajících bojů mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás jsou vtaženy i Spojené státy a Velká Británie. Stále častěji se proto objevuje otázka, zda by se tato válka mohla rozšířit. Obava zahrnuje přímý konflikt mezi Íránem a USA.

Někteří pozorovatelé spekulují, že hrozbou pro USA není Írán, ale Rusko a jeho největší spojenec Čína. Tyto dvě země by se ale podle McFateho proti Spojeným státům nepostavily. Důvodem jsou jaderné zbraně, tvrdí McFate. 

[chooze:article;value:537846]

"Čína ani Rusko nechtějí válku s USA o nic víc než samy Spojené státy. Důvodem jsou jaderné zbraně," řekl profesor McFate. "Írán, Severní Korea a teroristé nepředstavují pro USA existenční hrozbu. Není to kubánská raketová krize," dodal McFate.

Spojené státy americké přesto tvrdí, že jsou připraveny čelit jaderné válce. Thomas Mason, ředitel Národní laboratoře Los Alamos v Novém Mexiku, řekl, že "odlišné geopolitické prostředí" vyvolalo potřebu USA vytvořit novou hlavici W93.

"Právě nyní jsme uprostřed modernizace, která byla skutečně koncipována před významnou změnou geopolitického prostředí," řekl Mason. "V důsledku ruské invaze na Ukrajinu a kvůli Číně, která rychle rozšiřuje svůj jaderný arzenál, nyní Spojené státy čelí novému souboru vojenských požadavků," dodal v dokumentu BBC Nuclear Armageddon: How Close Are We? (v překladu Nukleární Armagedon: Jak jsme blízko?)

[chooze:article;value:539183]

"Poprvé od 80. let se musíme podívat na nový soubor vojenských požadavků řízených akcemi v jiných zemích. Ve skutečnosti jsme začali pracovat na W93, což bude první nová hlavice zavedená do zásob od 80. let," pokračoval.

Putin hned na začátku konfliktu s Ukrajinou v únoru 2022 přitom pohrozil, že použije jaderné zbraně, pokud to bude považovat za nutné. Jaderným silám tehdy nařídil, aby v reakci na "západní agresi" přešly do "zvláštního bojového režimu".

Rusko je připraveno jednat o míru tvrdí Lavrov. Jsou to dezinformace, říká politolog (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.