Přestupky za volantem. O řidičák na zkoušku přišlo letos už přes 20 řidičů

Mezi důvody, proč o řidičák na zkoušku přišla už více než dvacítka řidičů, může být překročení rychlosti o 40 kilometrů v hodině nebo odmítnutí zkoušky na alkohol. Dále se může jednat také o nebezpečné předjíždění nebo třeba řízení pod vlivem návykové látky.

Potrestaní řidiči teď mají tři měsíce na nápravu. Čekají je čtyři hodiny s psychologem a dalších pět hodin teorie a praxe s instruktorem v autoškole.

Řidičák na zkoušku nezískávají v Česku jen novopečení řidiči. Novinka se automaticky týká i těch, kteří získali řidičák v době od února 2022, a ještě jim neuplynulo dvouleté zkušební období. Podle aktuálních statistik je v Česku takových řidičů téměř 207 tisíc.

[chooze:article;value:538442]

​Novinka má snížit nelichotivou bilanci začínajících řidičů a zlepšit jejich vzdělání. I když z celkové populace řidičů tvoří nováčci pouze tři procenta, z pohledu nehodovosti jsou nejrizikovější skupinou na tuzemských silnicích. Tito řidiči totiž způsobí 11 procent všech dopravních nehod. Riziko, že chyba mladého řidiče skončí úmrtím, je oproti ostatním skupinám více než dvojnásobná.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.