Armáda může střílet do civilistů. Lukašenko podepsal dekret

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko podepsal dekret, který upravuje takzvanou Chartu vnitřní služby ozbrojených sil Běloruska. Podle polského portálu Onet změna v 11. článku charty umožňuje armádě i dalším ozbrojeným složkám používat střelné zbraně proti civilistům, aniž by její příslušníci čelili právním následkům za případné zranění nebo smrt.

Podmínkou je pouze to, aby použití síly předcházelo varování. Ani k tomu ale nemusí dojít. Jak připomíná web Polsatnews, v případě, že by mělo dojít k přímému ohrožení život vojáka nebo jiných občanů, nebo pokud by vyčkávání mělo jiné závažné následky, můžou vojáci jednat ihned.

[chooze:article;value:540297]

Podle mnohých jde ale jen o "kosmetickou změnu". Běloruské silové složky si totiž ani dříve, pokud šlo o udržení Lukašenkova režimu u moci, s použitím síly příliš hlavu nelámaly. Například při pokojných demonstracích po zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2020 stříleli jejich příslušníci několikrát do davu. Podle Polského rozhlasu si tato střelba vyžádala desítky mrtvých a zraněných.

Nejde navíc o jedinou změnu, kterou Lukašenko srovnává zákon s krutou realitou jeho režimu. Už v lednu totiž podepsal novelu zákona o orgánech státní bezpečnosti. Ty nově můžou použít "zbraně proti ženám, dětem a zdravotně postiženým osobám v případech ozbrojeného odporu, ozbrojených nebo skupinových útoků a jiných akcí, které ohrožují život nebo zdraví lidí". Dříve to bylo přitom jen v případě ozbrojených útoků.

Putina na nedávném setkání s Lukašenkem ovládly emoce. Překvapila ho složka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.