Situace na Blízkém východě se přiostřuje. USA i Húsíové slibují další útoky

Situace na Blízkém východě se nadále vyostřuje. Útok Íránem podporovaných teroristů na americkou vojenskou základnu v Jordánsku znamenal další eskalaci v problémovém regionu. USA na útok, při němž zemřeli tři vojáci, v noci na sobotu odpověděly masivním leteckým úderem.

Tím se však vyhrocená situace neuklidnila. Naopak. Jemenští radikálové Húsíové, kteří byli jedním z hlavních cílů útoků americko-britské koalice, oznámili, že ve svém boji nepoleví. Budou tak nadále ostřelovat lodě v Rudém moři, píše portál CNN.

[chooze:article;value:540156]

Americko-britské síly během prvních úderů, které byly odplatou za útok na základnu v Jordánsku, zasáhly celkem 85 cílů na Blízkém východě. Dalších 30 cílů se nacházelo na jemenském území, které ovládají radikální Húsíové.

Ani Američané se však se dvěma velkými údery nespokojí. Do budoucna připravují další. "Naše odpověď na útok v Jordánsku začíná. Bude pokračovat na místech, která si zamaneme," prohlásil podle BBC americký prezident Joe Biden.

Údery amerického a britského letectva proti íránským skupinám se zatím omezily jen na území Iráku a Sýrie. USA totiž nechtějí riskovat přímý střet s Íránem tím, že by ostřelovaly jeho území a dále tak eskalovaly už tak vyhrocenou situaci.

Napětí na Blízkém východě roste. Pákistán se pomstil za útok Íránu (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.