Prahou otřáslo silné zemětřesení. Cítila ho celá Oklahoma

Zemětřesení o magnitudu 5,1 zaznamenaly úřady v pátek v noci v Oklahomě. Podle portálu ABCNews to uvedl americký geologický ústav. "Východně od Skalnatých hor mohou být zemětřesení cítit na podstatně větší ploše, i když tam nejsou tak časté," okomentovali geologové.

Epicentrum se nacházelo asi osm kilometrů severozápadně od města Prague, které leží asi 80 kilometrů východně od hlavního města Oklahomy Oklahoma City.

Prague na mapě:

Jak uvedl oklahomský portál news9, zemětřesení bylo cítit v celé Oklahomě i v některých okolních státech. Od pátku pak následovalo asi 20 dalších otřesů nižší intenzity, magnitudo se pohybovalo od 2,9 do 3,5. Zatím nejsou hlášené žádné závažné škody ani oběti.

"Obsluhoval jsem zrovna zákazníky u stolu, když jsem cítil otřesy. Napřed jsem si myslel, že je to nějaký průvod nebo něco takového, pak jsem ale slyšel, že to ostatní cítili také, a mluvili o zemětřesení," popsal Eden Jones, který pracuje jako obsluha v jednom z pohostinství v Tulse. Ta se nachází asi 100 kilometrů vzdušnou čarou od Prague.

[chooze:article;value:539839]

​Město Prague má asi dvě tisícovky obyvatel a leží v okrese Lincoln. V roce 1891 jej založili emigranti z českých zemí. Na počest zemi svého původu ho pojmenovali po Praze, akorát v anglické verzi. Město pravidelně pořádá Kolache Festival (podle slova koláč), kde obyvatelé chodí v krojích a pro návštěvníky jsou připravená typická česká jídla.

Kolache Festival v Prague v Oklahomě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.