Putin zahájil volební kampaň. Upoutal pozornost kontroverzním logem

Prezidentské volby v Rusku se blíží. Volební místnosti se otevřou 15. března, kdy budou Rusové vybírat svého prezidenta, píše portál Moscow Times. Mezi kandidáty je i současný prezident a jednoznačný favorit voleb Vladimir Putin.

Stejně jako ostatní kandidáti i Putin zahájil svou předvolební kampaň. Spoléhá především na billboardy a plakáty, které se objevují po celém Rusku. Pozornost upoutalo logo, které si Putin pro svou kampaň zvolil.

Jedná se totiž o velké písmeno V v barvách ruské trikolory. I když má v tomto případě symbolizovat Putinovo křestní jméno, V je společně s písmeny Z nebo O jedním ze symbolů války na Ukrajině. Tato písmena se objevují na uniformách i vozidlech ruských vojáků bojujících na frontě.

[chooze:article;value:539596]

Kreml si je údajně vědom podobnosti loga s válečným symbolem. "Kreml svá přání vzkázal volební komisi předem. Logo muselo být jasně spojené se speciální vojenskou operací," řekl Moscow Times zdroj z Kremlu.

Tyto billboardy se ale neobjevují všude. Rusko se chystá pořádat prezidentské volby i v okupovaných regionech Ukrajiny. V Mariupolu, který Rusko už více než rok okupuje, písmeno V i slogan na předvolebních materiálech ve městě chybí. Tam se Putin spokojil s jednodušším "Rusko, Putin, 2024", píše portál Meduza.

Ruské prezidentské volby jsou dlouhodobě považovány za zmanipulované, a to i mezi ruskou veřejností. Nespokojenost vyvolávají i závěry Centrální volební komise, která zpochybnila nominaci protiválečného kandidáta Borise Naděždina. Ten je ve volbách jedním z největších Putinových oponentů, zejména kvůli svým slibům, že stáhne armádu z Ukrajiny.

Naděždin totiž podle komise předal podpisy lidí, kteří mají být již mrtví. Kandidát se však proti takovému obvinění ohradil. "Pokud někdo vidí mezi podpisy, které jsem předal, mrtvé lidi, měl by se obrátit na experty. Doporučuji církev nebo vymítače duchů," komentoval sarkasticky Naděždin na telegramu.

Putina ovládly emoce. Jeho podivných gest si všimla i ruská média:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.