Zemřel Brňan s mrazivým osudem. Ellinger prošel 5 koncentračními tábory

[chooze:gallery;value:34658]

Ve věku 95 let zemřel pravděpodobně poslední brněnský přeživší Osvětimi Karel Ellinger. Kromě nechvalně proslulého vyhlazovacího tábora v Polsku si prošel také lágry v Terezíně, Landsbergu, Landshutu a Dachau, kde se dočkal záchrany americkými vojáky. Zprávu o jeho smrti přinesla Česká televize, kterou o tom informovala jeho vnučka Hana Kolovratníková.

Jak připomíná projekt Paměť národa, Ellinger se narodil v roce 1928 do brněnské česko-židovské rodiny. Dětství ale prožil v Pohořelicích a do Brna se vrátil až po záboru Sudet Němci. Krátce na to zemřel jeho otec. V roce 1943 mu pak přišlo předvolání do transportu do Terezína, který byl pro něj ale teprve první zastávkou.

Po válce se Ellinger opět shledal se svou maminkou. Jeho starší bratr Jan se ale konce konfliktu nedočkal. Zemřel v táboře v Landshutu. Po splnění maturitní zkoušky pak Karel Ellinger v padesátých letech vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a následně pracoval ve Výzkumném ústavu pozemních staveb v Brně, kde se stal autorem hned několika patentů.

[chooze:article;value:534707]

Vědě se věnoval i jinak. Snažil se přijít na příčiny holokaustu a vědecky vyvrátit zvrácenou nacistickou teorii méněcenné židovské rasy, v rámci čehož vypracoval i seznam laureátů Nobelovy ceny židovského původu. Měla jich být skoro čtvrtina. Na veřejnosti ale o utrpení války dlouho nechtěl mluvit.

To se změnilo až výpovědí pro Spielbergovu nadaci. I k besedám pak přistupoval s vědeckou pečlivostí. Pouhý den před smrtí, 30. ledna, získal za svou činnost Cenu města Brna za zásluhy o svobodu a demokracii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.