Napětí v Rudém moří vzrůstá. USA sestřelily tři drony a raketu odpálené z Jemenu

"Íránem podporovaní húsíjští bojovníci vypálili jednu protilodní balistickou střelu z kontrolované oblasti v Jemenu směrem k Adenskému zálivu. Střela byla úspěšně sestřelena lodí USS Carney," informuje deník The Times of Israel s odvoláním na prohlášení Centrální velitelství Spojených států amerických (CENTCOM).

O necelou hodinu později CENTCOM informoval, že americký torpédoborec USS Carney zasáhl a sestřelil tři íránské bezpilotní letouny ve své blízkosti. Zpráva však neuvádí, zda se jednalo o drony nesoucí výbušniny, nebo byly určeny pouze k pozorování.

[chooze:article;value:539617]

Ve středu pozdě večer podnikly Spojené státy v západním Jemenu útok, při kterém stíhačky zneškodnily 10 bezpilotních letounů, které se připravovaly ke startu, informovala stanice CBS News.

https://twitter.com/NorahODonnell/status/1752837167334773105

"Vysoce postavený představitel obrany v Bahrajnu nám právě řekl, že před 10 minutami bombardovaly superhornety F-18 10 bezpilotních letounů v západním Jemenu, které se připravovaly ke startu," píše vedoucí redaktorka večerních zpráv CBS Norah O'Donnellová na X, dříve nazývaném Twitter.

Íránem podporovaní Húsíové, kteří ovládají nejlidnatější části Jemenu, v posledních týdnech zahájili vlnu útoků bezpilotními letadly a raketami na obchodní plavidla v Rudém moři a Adenském zálivu. Své kroky označili za reakci na vojenské operace Izraele v Gaze a projev solidarity s Palestinci.

Spojené státy a Velká Británie vrátily tyto milice na seznam teroristických skupin.

Jemen je už léta pod vládou Húsíů. Jejich útoky na lodě ohrožují mezinárodní obchod:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.