K Evropě dorazila extrémní bouře Ingunn. Vichry dosáhnou až 200 km/h

V noci má na evropské pobřeží tvrdě udeřit bouře Ingunn. Podle meteorologů se řítí na západní pobřeží Norska. K břehům severské země má Ingunn dorazit okolo půlnoci.

Bouře má dosáhnout síly srovnatelné s hurikánem. "Na Faerských ostrovech a západním pobřeží Norska jsme ještě večer naměřili nárazy větru kolem 150 kilometrů za hodinu. Na pobřeží Norska bude vítr ještě zesilovat. V nárazech by mohla rychlost větru dosahovat i rychlosti 200 kilometrů v hodině," napsal na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

Ingunn patří mezi takzvané explozivní cyklogeneze. Ty vznikají při velmi rychlém poklesu tlaku vzduchu, který způsobí bouři. Jedná se o pokles ve výši více než 24 hektopaskalů za 24 hodin. Nad Severním mořem přitom od ranních hodin klesl tlak už o 20 hektopaskalů.

[chooze:article;value:539562]

Skandinávie i Velká Británie už vydaly varování před bouřemi. Ve Skotsku vyhlásili kvůli bouři žlutý poplach. Vichry tam podle portálu Your Weather dosahovaly v nárazech rychlosti více než 120 kilometrů v hodině a vytvářely velké vlny.

Bouře Ingunn se však naštěstí týká pouze severní Evropy. Do vnitrozemí, a tím pádem do Česka, už nepronikne. "Tato tlaková níže u nás počasí nijak zásadně neovlivní," uklidňuje ČHMÚ.

Británie čelí další ničivé bouře. Desetitisíce domácností jsou bez proudu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.