Objevilo se obří ohnisko ptačí chřipky. Utratit musí 70 tisíc slepic

Českou republiku opět trápí ptačí chřipka. "Máme bohužel potvrzený výskyt ptačí chřipky ve velkém komerčním chovu na Pardubicku," uvedlo ministerstvo zemědělství na sociální síti X

Veterináři kvůli výskytu chřipky uzavřeli také okolí v okruhu deseti kilometrů. "Ten virus nenapadá jen slepice, ale i volně žijící ptactvo. Přenáší se mimo jiné i trusem. Proto je potřeba uzavřít i okolí," vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný.

[chooze:article;value:537015]

Ptačí chřipka se v Česku začala znovu objevovat začátkem ledna. Předtím byla nebezpečná virová nákaza v Česku naposledy zaznamenaná loni 12. května v malochovu ptáků držených v zajetí v Kladně-Švermově. Volně žijící sokol pak zemřel v červenci na ptačí chřipku v Záluží na Mostecku. Česká republika tak měla od 11. července status země bez výskytu ptačí chřipky. 

Virus ptačí chřipky se objevil už dříve, ne však v takto velkém rozsahu. "Už se letos vyskytl na 13 místech, vždy však jen v malochovech. Tohle je první takto velký výskyt v letošním roce," dodal Výborný. 

Kvůli výskytu chřipky bude potřeba chov zcela vybít. Týkat se to má 70 tisíc kusů drůbeže, jak kohoutů, tak slepic, které drůbežárna chová především pro maso. Na sociální síti X to potvrdilo ministerstvo zemědělství. Firmě, které velkochov patří, bude stát utracenou drůbež hradit.

Veterináři budou v chovu zasahovat od čtvrtka. "Bohužel budeme muset celé ty haly zaplynovat, a zlikvidovat tak všechnu drůbež. Ten virus je velice agresivní a rychle se šíří. Začneme ve čtvrtek dopoledne, kdy nám donesou plyn," poznamenal ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka zdecimovala chov na Karvinsku. Hasiči museli utratit tisíce kusů drůbeže (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.