Zbrojení Ruska je masivní. Už za tři roky se mohou naplnit největší obavy Západu

Rusko aktivně přechází na válečnou výrobu. Jak zjistil britský portál The Telegraph, země aktuálně pumpuje do válečné výroby až 40 procent hrubého domácího produktu. Nicméně oficiálně uvádí zvýšení z 2,7 procenta HDP na 6 procent.

Telegraph přechod na válečnou výrobu dokládá na obchodním centru Italmas v městě Iževsk v Udmurtské republice. Dříve tam měli provozovny franšízanti západních společností, nyní se tam vyrábí drony Lancet.

Iževsk na mapě:

Jak popsal ruský regionální zpravodajský portál Udm-info, obchodní centrum v roce 2022 koupila společnost Aeroscan, která vyrábí drony. Budovu nechala obehnat vysokým plotem, loni v dubnu oznámila, že se na místě bude zabývat i výzkumem. Někteří tamní obyvatelé z toho nejsou nadšení, jiní ale změnu podporují.

Příklad Italmasu ale není ojedinělý, podobně na válečnou výrobu přechází i jiná obchodní centra, pekárny a další provozovny. Rusové byli také vybídnutí, aby pracovali šest dní v týdnu a chodili na dobrovolnické šichty do továren v rámci zintenzivnění válečné výroby.

[chooze:article;value:539128]

Ruská výroba

"Pozemním silám bylo poskytnuto celkem 1 530 nových a vylepšených tanků, stejně tak jako 2 518 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů," vyjmenoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu loni v prosinci podle ruské agentury TASS. Ruské námořnictvo dostalo také novou jadernou ponorku Car Alexandr III.

Ruské letectvo loni zavedlo do svých stavů 237 letadel a helikoptér, 86 protivzdušných zbraňových systémů a 67 radarových stanic. Ruské strategické jaderné síly by také měly obdržet čtyři strategické bombardéry TU-160M.

Podle amerického portálu The New York Times od armádních zdrojů by mohly ruské továrny letos vyprodukovat až dva miliony dělostřeleckých granátů. Jednak to dvojnásobek toho, co předpokládaly západní zpravodajské společnosti. Navíc aktuálně jsou evropské výrobní kapacity schopné vyprodukovat asi 300 tisíc granátů ročně. Padl tak i slib Německa Ukrajině na dodání milionu granátů do letošního března.

[chooze:article;value:539258]

Plány na roky války

Telegraph uvádí, že zvýšená ruská výroba asi nedokáže saturovat případnou letošní generální ofenzivu. Podle jeho informací ale mají Rusové plány na mobilizaci vojenského průmyslového odvětví na další tři roky, což znamená, že počítají s délkou války na další tři až čtyři roky.

"Za tři roky by Rusko mohlo získat rozhodující převahu na bojišti," zdůrazňuje poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko

Zatím ruská výroba nestíhá pokrýt poptávku armády, to by se ale mohlo v budoucnu změnit. Podle Telegraphu by to mohlo vést k porážce Ukrajiny a k dalším pro východoevropské země nepříjemným důsledkům, jako je obsazování dalších území ruskou armádou.

Německý ministr obrany Boris Pistorius v rozhovoru pro německý Bild uvedl, že aktuálně sice není Rusko hrozbou pro NATO, to se ale může změnit. Příprava Ruska na další velkou vojenskou operaci může trvat pět až osm let.

Ruský vojenský průmysl se ale potýká i se zásadními problémy, jako je nedostatek součástek, kvalifikovaná pracovní síla a celkový objem požadovaných dodávek. Mnohé rakety používané k ostřelování ukrajinských cílů mají vysoké procento selhání.

Ruské rakety zasáhly obytné budovy na Ukrajině. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.