Ukrajinská tajná služba odhalila korupci za téměř miliardu korun. Peníze skončily v zahraničí

SBU zjistila, že ukrajinské ministerstvo obrany zaplatilo za dodávku munice firmě Lvov Arsenal, která však munici nikdy nedodala, píše CNN. Místo toho byla část finančních prostředků převedena na zahraniční účty, včetně těch na Balkáně. Vyšetřovatelé uvedli, že do podvodu byli zapojeni bývalí i současní vysocí úředníci ministerstva obrany, šéf a obchodní ředitel společnosti Lvov Arsenal a zástupce zahraniční obchodní skupiny.

Odhalení masového korupčního systému bude mít pro Ukrajinu, která usiluje o vstup do Evropské unie vážné důsledky, protože boj proti korupci je jednou z hlavních podmínek přijetí do EU. Generální ředitel společnosti Lvov Arsenal Jurij Zbitněv sdělil místním médiím, že osoba odpovědná za zakázku na munici byla propuštěna a že společnost spolupracuje s ministerstvem obrany na vrácení finančních prostředků státu, aby mohly být "použity na vhodnější účely".

[chooze:article;value:531799]

SBU uvedla, že v případu bylo zatím obviněno celkem pět lidí, přičemž jeden z nich, bývalý úředník ministerstva obrany, byl zadržen při pokusu o překročení ukrajinských hranic. Úřady stále pracují na zadržení dalších podezřelých. V případě prokázání viny hrozí obviněným až 12 let vězení.

"Ministerstvo obrany nadále nekompromisně bojuje proti těm, kteří zpronevěřují prostředky z nákupu zbraní. Pro zkorumpované úředníky u nás není místo," uvedl v prohlášení náměstek ukrajinského ministra obrany Dmytro Klymenkov. V prosinci byl zadržen vysoký úředník ukrajinského ministerstva obrany kvůli obvinění ze zpronevěry za 40 milionů dolarů v samostatném případu týkajícím se zakázky na dělostřelecké granáty.

Zprávy o korupčním případu přišly jen několik měsíců poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal všechny úředníky odpovědné za regionální vojenská náborová střediska. V září rovněž propustil tehdejšího ministra obrany Oleksije Reznikova s odkazem na potřebu "nových přístupů" v souvislosti s pokračujícími skandály.

Podle CNN čelí prezident Zelenskyj rostoucímu tlaku ze strany Spojených států, aby více bojoval proti vládní korupci na Ukrajině. Úředníci uvedli, že Washington dal Kyjevu jasně najevo, že určité druhy hospodářské pomoci budou vázány na pokrok Ukrajiny v reformě jejích institucí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.